dilluns, 23 de gener del 2012

El camionet Ford d'en Bernat Gomara de l'Estartit (Baix Empordà).

Aquest bloc es nodreix de la informació i retrats que uns afeccionats escampats arreu del país ens ofereixen. Per aquest motiu, hi ha nombroses comarques que no podem pas cobrir malauradament. Les comarques de Tarragona i de Lleida en són un bon exemple.

Gràcies al senyor Joan Brugués i Prat hem conegut dos afeccionats al motor del Baix Empordà. En Jordi Planas, de Torroella de Montgrí, la família del qual havia tingut una empresa de línies regulars i serveis discrecionals de viatgers, i en Miquel Graells, un erudit de la història local del seu poble, l'Estartit. En Miquel ha aplegat un important recull fotogràfic de l'Estartit que es pot consultar a llur web: www.estartit-torroella.com.

En aquest recull d'imatges de l'Estartit, i dins de l'apartat dedicat a la feina, hi ha la fotografia d'un camionet Ford amb quatre nois. Aquest camionet, comprat ja usat, era d'en Bernat Gomara, fill d'un carabiner procedent de Castella La Manxa. El Bernat, emprenedor de mena, va treballar de valent en diversos oficis.

L'Estartit sempre ha estat un cul de sac. Solament s'hi arribava per mar en vaixell o per la carretera de Torroella de Montgrí. No hi havia pas tren. Per a transportar el peix fresc que els pescadors de l'Estartit pescàven diàriament, en Bernat Gomara va comprar aquest camionet. El repartia pels pobles propers de l'Estartit, com Torroella de Montgrí, Bellcaire d'Empordà, Verges, Serra de Daró, Ultramort, Jafre, Parlavà, Rupià, Colomers, i fins i tot Flaçà.

IMG_0797

Els nois retratats a la imatge, de dreta a esquerra, són en Ramon Soler, tot vestit de blanc, fill de la Fonda Espanya de Torroella de Montgrí; el fill d'en Bernat, dins la cabina; en Nemesi Elias, ajupit, fuster d'ofici; i el de l'esquerra, dempeus, desconegut.

En Bernat Gomara era pescador. Va estimar molt aquell racó de la Costa Brava i les illes Medes. També va fundar el 1926 un restaurant al passeig de l'Estartit, can Bernat, obert tot l'any. Va morir cap al 1990.

Volem agrair a en Miquel Graells que ens hagi autoritzat a publicar la fotografia d'aquest camionet i la informació sobre el Bernat Gomara, un transportista de l'Estartit que va haver-se d'espavilar en uns anys difícils.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada