dimarts, 24 de gener del 2012

Transports i Autocars Prat de Torroella de Montgrí (Baix Empordà).

Els germans Francesc i Pere Prat, de Torroella de Montgrí, van començar a treballar en el camionatge als anys 1940. Anys difícils i soferts. Van haver de comprar un camió Ford amb una caixa de fusta per transports generals.

Treballaven per al molí fariner de Torroella de Montgrí, transportant-hi la farina ensacada arreu. També transportaven les mercaderies que els hi sortien. En Francesc Prat fotografiat dins la cabina del camió Ford amb el qual van iniciar el negoci familiar:

IMG_0914

Amb l’irrupció del turisme a la Costa Brava, a començaments dels anys 1960, els germans Francesc i Prat va reconvertir el negoci. Van abandonar el camionatge i van iniciar el transport de turistes i els serveis discrecionals de viatgers. També tenien un servei de taxis.

Als anys 1950 i 1960 hi havia a Torroella de Montgrí tres tallers de carrosseries i reparació de planxa. El d’en Josep Vert i Planas, que era el principal; els Tallers Plaja, que també carrossaven autocars i autobusos; i el d’en Jordi Brasó, el més petit. Un dels taxis dels senyors Prat, un imponent auto nordamericà, fotografiat davant del taller d’en Jordi Brasó. Dins del taller, un Chausson muntat sobre un xassís Pegaso:

IMG_0916

Per a cobrir els serveis discrecionals de viatgers, en Francesc i en Pere Prat van comprar diversos autocars, de segona mà. El primer fou un Austin BMC. Després van comprar un Pegaso 200 carrossat per l’Ayats. Després van adquirir un Setra i finalment dos autocars Magirus. En Pere Prat fotografiat davant de l’autocar Pegaso:

IMG_0915

L’empresa dels senyors Francesc i Pere Prat fou comprada als anys 1990 per en Martí Pi, un important empresari de transports de viatgers de Girona. Volem agrair als senyors Jordi Planas i Francesc Prat, gerent de l’agència de viatgers Panorama de l’Estartit, les fotografies i informació d’aquesta crònica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada