dijous, 26 de gener del 2012

Camions i furgons carrossats per en Josep Vert i Planas (II).

La segona crònica de les carrosseries de camions i furgons fabricades per en Josep Vert compren els anys 1950 i 1960. Tanmateix, l'augment de producció de carrosseries s'assoliria a la dècada del 1960, arran del gran impuls i creixement econòmic d'aquella dècada.

A començaments de la dècada del 1960 en Josep Vert va traslladar-se a Girona. Disposava d'una nau moderna que permetia una racionalització de la producció i un abaratiment dels costos de fabricació. El canvi de nom de l'empresa -Carrosseries Vert a Vertmetal SA- simbolitzava aquesta nova etapa que va consagrar-lo com un dels més importants carrossers catalans del segle XX.

Un camió Leyland Comet amb caixa tancada fabricada per en Josep Vert. Pocs transportistes podien disposar d'un Leyland, el camió més apreciat als anys 1950:

IMG_0991

IMG_0994

Una altre caixa tancada metàl·lica construïda per Vertmetal SA i muntada sobre un Pegaso Comet. Aquesta mena de caixes van proliferar força aquells anys per la demanda de la indústria tèxtil:

IMG_0966

Un camionet Avia, amb el seu radiador característic i l'escut del motor Perkins Hispania enmig, amb una altre caixa metàl·lica tancada, semblant a les anteriors, construïda per encàrrec d'un transportista de Sant Feliu de Guíxols:

IMG_0947

IMG_1042

Val a dir que en Josep Vert va ser dels primers carrossers que va adonar-se, ben aviat, que la fusta era cosa del passat i que el futur passava per les carrosseries metàl·liques. Va esmerçar-hi molts esforços i inversions en adquirir els coneixements i maquinària per a construir carrosseries metàl·liques per a camions, autocars, i furgons.

La carrosseria d'aquest furgó, construïda sobre un xassís Avia, palesa la capacitat de Vertmetal SA per a fabricar qualsevol carrosseria metàl·lica, amb el conseqüent prestigi que va guanyar-se, completament merescut i justificat:

IMG_0968

IMG_1018

IMG_0992

Dues caixes metàl·liques tancades muntades sobre dos camions Sava-Austin; la primera caixa, per a un transportista de Maçanet de la Selva, el senyor Pagés:

IMG_0937

IMG_1017

Una altre caixa metàl·lica sobre un camió Ebro C pintada amb dos colors per trencar la uniformitat:

IMG_1009

I una caixa de repartiment d'ampolles construïda per Vertmetal SA i muntada sobre una camioneta Ebro C150, per encàrrec de DIGESA de Girona, distribuïdor de les cerveses Pripps:

IMG_1051

Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada