divendres, 13 de gener del 2012

Un camionet Citroen d'un transportista de Sant Cugat del Vallès als anys 1930.

En Francesc Gimenez, responsable de l'arxiu de Sant Cugat del Vallès, va facilitar-nos la fotografia d'un camionet Citroen C4, dels anys 1930. Per a redactar aquesta crònica, se li va sol·licitar l'ampliació de dades sobre el retrat, obra del conegut fotògraf santcugatenc Joan Cabanas. A la porta no hi ha pas cap retolació ni del propietari ni de la seva residència.

06-104-000686

En Francesc Gimenez ho ha consultat a en Ricard Mestre, col·laborador de l'arxiu municipal i col·leccionista de fotografies antigues de Sant Cugat del Vallès. La informació d'en Ricard Mestre sobre aquesta fotografia és reporta a continuació.

Respecte a la ubicació, es pot afirmar que la imatge està presa a l'actual Plaça de Pere Sant, antiga Plaça Major. En primer terme, a la dreta, es veu la reixa molt treballada amb unes inicials al centre, no identificades. La finestra esquerra de l'edifici, que molt probablement es podria situar al voltant de la guerra civil o la dècada dels anys 1930, era l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. A continuació, i una mica enrere, s'aprecia un tros de la façana de Cal Quel, seguida del tendal d'una tenda de l'edifici adjacent.

I respecte a la imatge central, és un camió Citroën C4, del 1930, carrossat en fusta per al transport de mercaderies. Matriculat l'any 1932 i molt probablement propietat d'un transportista local. Era corrent utilitzar-los per al transport de mercaderies entre Sant Cugat i Barcelona. El senyor deu ser el conductor del vehicle; i les senyoretes devien portar o recollir mercaderies. Finalment, dir que el fotògraf, Sr. Cabanas, va fer la fotografia pujat a la font que existia enmig de la plaça; per això es pot veure la part superior del camió plena de maletes i cistelles de vímet.

En aquells anys era costum que petits camionets transportessin les mercaderies agrícoles de Sant Cugat del Vallès a Barcelona usant la carretera de l'Arrabassada. Generalment descarregaven les mercaderies a la plaça de la Bonanova, de Barcelona.

Volem agrair als senyors Francesc Giménez i Ricard Mestre tant la fotografia com les dades d'aquest camionet Citroen amb el qual recuperem un bocinet de la història del transport de mercaderies de Sant Cugat del Vallès.

1 comentari:

  1. tot aquest reportatge és molt acurat, però no veig per enlloc els Carrossers de Sabadell de Carrosseries Caba. Inaugurats al 1918, on el meu avi ja va començar a Carrossar Xassís sobre la seva pròpia inventiva i els desitjos del client en cotxes i autobusos i camions. El meu paea va continuar però ja era época de fabricació massiva i rehabilitava cotxes d'època que comprava a Mallorca , feia "tunning· de moda als anys 70's...etc.... a Sabdaell considdren la meva família una institució, sobretot a la Creu Alta on es va establir el meu avi. Tenim un àlbum de fotos detallat sobre models i clients que ens va deixar el meu pare....un munt de carrosseries que a sabadell han sortit a calendaris, llibres d'història i exposicions diverses!!!! i no entenc que no figurin enlloc perquè només que parlis amb algú de SBD i preguntis pels Caba ja sabrà de qui parles!! si no ho sap és que no és de Sabadell de naixement!! Bé espero , si vols, poder col.laborar....que l'arxiu històric de Sabadell hi està molt interessat des que els vaig mostrar el voluminós àlbum....només d'algunes de les seves obres!!! el meu pare i el meu avi erent uns amants del seu ofici....feient més hores que un rellotge i en les carrosseries, el meu pare em deia que, en moltes no els sortiem els números . Eren massa perfeccionistes!!!! bé aqusta era la manera de treballar de molts catalans. Eren com els alemanys però amb la genialitat mediterrànea!!!
    Penso jo.
    Núria Caba i Arnella (Sa
    badell)

    ResponElimina