dimecres, 15 de febrer del 2012

Dos camions participant a la festa de Sant Cristòfol celebrada a Banyoles l'any 1960.

La festa de Sant Cristòfol sempre havia estat molt celebrada pels transportistes i, en general, pels qui treballaven al seu voltant com carrossers i mecànics. Durant els anys 1950 i 1960, els transportistes engalanaven llurs camions i circulaven en filera davant de la gernació congregada als carrers per veure'ls passar. Després, els vehicles i els seus conductors eren beneïts pel mossèn. Les activitats de lleure d'aquells anys eren per força limitades, fet que contribuïa a la participació popular d'aquesta festivitat.

En uns anys que les fotografies eren pocs corrents pel cost d'adquisició de la càmera i el revelat, solament es fotografiaven esdeveniments familiars d'anomenada. Un dels quals era la participació dels vehicles en la festa de Sant Cristòfol. Era una ocasió o motiu que justificava de fotografiar el camió d'un transportista envoltat de la seva família. Nombroses fotografies de camions publicades en aquest bloc es van prendre en ocasió de la celebració de la festa de Sant Cristòfol.

Banyoles, la capital de la comarca del Pla de l'Estany, hi ha hagut nombrosos carreters i transportistes. Aquesta activitat va causar el sorgiment de nombrosos mecànics i carrossers prou importants de camions i autocars, com en Sarquella i en Bertran. Molts d'aquests transportistes eren autònoms que tenien el seu camió. Alguns d'ells, aprofitant el creixement econòmic dels anys 1960, van ampliar la flota amb la compra de més camions que conduïen els fills o llogaven conductors.

En Pere Liu i Vila, fill de Santenys, conserva dues fotografies dels camions que van participar en la festa de Sant Cristòfol celebrada a Banyoles l'any 1960. La primera correspon a un camió Stewart equipat amb un motor Perkins. Pertanyia al senyor Josep Duran, conegut com en "Llautí", un transportista de Banyoles. Traginava transports general que li sortien. Després de la gran gelada del febrer del 1956, va traginar molta estella de les oliveres mortes cap a Barcelona.

En Pere Liu, vestit amb una granota, fou retratat davant del camió. Treballava al taller mecànic d'en Miquel Fontàs i d'en Lluís Costa, del carrer Sant Mer, que reparaven autos, camions i tractors, i remenaven motors de benzina i dièsel:

IMG_1210

En Vicenç Sarquella, un important carrosser banyolí, va transformar-li la cabina d'aquest Stewart convertint-la en una cabina xata. En Pere Liu va muntar-li la caixa de direcció i el fre davant del xassís.

En Sarquella havia transformat unes quantes cabines amb capó en cabines avançades. La coneguda empresa TRADISA, de Barcelona, tenia uns camions Mercedes Benz amb cabines amb capó que en Vicenç Sarquella va transformar-les en cabines xates.

Aquesta segona fotografia era d'un auto DKW d'en Miquel Fontàs i d'en Lluís Costa per ús del taller, presa a la plaça Major de Banyoles. Amb aquest DKW els mecànics es desplaçaven a reparar vehicles espatllats i recollir peces i recanvis. Van enramar-lo per celebrar la festivitat de Sant Cristòfol amb l'acudit de que el venien per cinquanta mil dòlars. Duia dos escuts de Barreiros als laterals del vehicle:

IMG_1209

El taller d'en Miquel Fontàs i d'en Lluís Costa havia tingut també una camioneta Ford, per a les necessitats del taller, del qual no se'n conserven retrats.

Volem agrair a en Pere Liu aquestes dues fotografies que reviuen una festivitat que va tenir molta anomenada antany i que es torna a celebrar amb força.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada