dilluns, 13 de febrer del 2012

Dos camions Ebro B45 a Almenar (Segrià).

L'Eduard Maluquer, un altre col·laborador d'aquest bloc, va fotografiar dos camions Ebro B45 dins d'un tancat a Almenar, un municipi de la comarca del Segrià. L'un està desballestat; l'altre camió, amb una bonica caixa de fusta per transports generals, pateix del deteriorament propi de qualsevol vehicle que es podreix lentament a sol i serena, agreujat pel clima extrem de les Terres de Ponent.

Els tractors Ebro van mecanitzar el camp català. A les comarques del pla de Lleida, amb un important activitat agrícola, va ser un marca molt ben acollida per la fiabilitat dels seus motors. Igualment, els camions lleugers Ebro que compartien molts elements mecànics, també van gaudir de molta requesta. Durant més de quaranta anys els camions Ebro va liderar el mercat espanyol de camions lleugers amb una quota de mercat altíssima.

Les mecàniques que muntaven els camions, furgonetes i tractors Ebro eren molt conegudes pels mecànics que els hi feien el manteniment. També cal recalcar la facilitat d'assolir recanvis i el rendiment que s'obtenia. Tenien una llarga durada sense gaires panes. Aviat van guanyar-se un merescut prestigi entre els potencials clients d'aquesta mena de vehicles.

De tractors i camions Ebro se n'han conservat força unitats. Per aquest motiu, en racons poc transitats de tant en tant es troben camions vells i capolats. En quant als camions i tractors Ebro guardats per llurs propietaris, és impossible de saber-ne la xifra aproximadament. De ben segur que n'hi ha un bon grapat, particularment, en pobles on hi ha espai per a guardar-los sota cobert. Les seves dimensions i volum també hi contribueix.

Fotografies d'aquests dos camions Ebro B45 fotografiats en una finca agrícola d'Almenar:

Algerri-Balaguer_Almenar_018

Algerri-Balaguer_Almenar_019

Algerri-Balaguer_Almenar_020

Algerri-Balaguer_Almenar_022

Algerri-Balaguer_Almenar_023

Algerri-Balaguer_Almenar_021

Aquest model d'Ebro amb el seu llarg morro i un disseny certament arcaic ha atret l'atenció d'alguns afeccionats que s'han engrescat a restaurar-ne alguna de les unitats conservades. Algunes conegudes empreses d'alimentació, concretament productores de begudes, també en tenen per a exhibir-los en trobades i encontres de tota mena. El gran nombre d'unitats que se'n van vendre contribueix al seu record.

Aquests dos camions Ebro B45 poden servir per a peces i recanvis d'altres unitats que s'estan restaurant. Difícilment poden ser restaurats atès el cost econòmic que suposa i la situació econòmica actual amb una greu crisi econòmica que no sembla pas que tingui aturador. Agraïm a l'Eduard que ens hagi lliurat aquestes fotografies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada