divendres, 10 de febrer del 2012

Les targetes d'autos nord-americans d'en Josep Vert i Planas.

En Josep Vert tenia un acusat delit pel disseny de les carrosseries que produïa. Les carrosseries que va fabricar als anys 1950, malgrat les dificultats que hi havia per assolir peces i material, palesen una gran modernitat i preocupació estètica i d'acabats.

Les cròniques publicades sobre aquest carrosser reflecteixen la gran varietat de carrosseries produïdes i els dissenys completament diferents que oferia. En Josep Vert tenia la capacitat d'oferir a cada client la carrossseria que volia. Tot un exemple de treball artesanal i a mida dels desitjos del client.

Aquest ample ventall de carrosseries que fabricava en Josep Vert va permetre-li de tenir clients, alguns de força importants com la Hispano Igualadina o La Requenense, escampats arreu de l'Estat Espanyol. Val a dir que Catalunya de sempre ha estat el principal productor de carrosseries de l'Estat espanyol.

Aquest treball personal no era pas incompatible amb la qualitat de les carrosseries que fabricava en Josep Vert. Home pulcre, meticulós i perfeccionista, maldava per fabricar unes carrosseries de qualitat malgrat la precarietat de les matèries primeres usades.

Les deficients carreteres de l'època i els olis i greixos que s'usaven no podien pas garantir un correcte manteniment dels vehicles. Les panes dels elements mecànics dels vehicles d'aquells anys i les solucions que calia improvisar eren constants. S'apedaçaven invents sorprenents per poder tenir el vehicle en condicions de circular.

Amb el propòsit de difondre tot l'arxiu fotogràfic del senyor Josep Vert gràcies a l'amabilitat de la família Vert i dels senyors Miquel Graells i Jordi Planas, us oferim unes targetes postals d'autos nord-americans de la segona meitat dels anys 1940, propietat del senyor Vert:

IMG_0936

IMG_0938

IMG_0940

IMG_0939

IMG_0941

IMG_0943

IMG_0942

IMG_0954

IMG_1036

El disseny d'aquests vehicles segurament que va influir en algunes de les carrosseries fabricades per en Josep Vert. En aquells anys, la indústria automobilística de Detroit senyorejava arreu del món. Els seus vehicles eren sinònim d'elegància, disseny i qualitat.

La tinença d'aquestes postals per en Josep Vert també palesa el seu interès d'estar al corrent de les novetats en quant al disseny dels vehicles, malgrat l'isolament que patia el país per causa d'una dictadura militar que malfiava de tot allò que procedís de l'estranger. Una mostra de l'estupidesa profunda del règim franquista, que contrastava amb l'interès d'aprendre i saber d'en Josep Vert.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada