dissabte, 18 de febrer del 2012

Imatges antigues de Figueres: col·lecció del senyor Josep Sala i Salip (I).

Els figuerencs se senten molt de lligats a la seva ciutat, Figueres, la capital de l'Alt Empordà. Una ciutat amb un comerç molt dinàmic i una destacada activitat cultural que ha crescut aquests darrers anys gràcies a l'impuls de la Generalitat, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Figueres. La presència del pintor Salvador Dalí hi és pertot arreu.

La identificació dels figuerencs amb la seva ciutat és una actitud que trobem a d'altres ciutats catalanes com Sabadell i Vic. Els sabadellencs i vigatans se senten molt orgullosos de pertànyer-hi a les seves ciutats.

També hi ha assignatures pendents a Figueres. La connexió del TAV i l'arranjament de la carretera Nacional II, en són dues, i decisives per l'avenir de la ciutat i del país. Tanmateix, atès que la seva execució és competència del Ministeri espanyol de Foment, aquestes obres acumulen uns retards de molts d'anys.

Aquestes dues obres abans no eren prioritàries ni estratègiques. I ara l'excusa és la crisi econòmica i l'absència de diners per finançar-la. Altres obres molt menys importants i sense cap raó econòmica sí que s'està executant. Ens estalviem de d'esmentar-les perquè tothom sap a que ens referim.

La gran identificació i estima que la gent de Figueres professa envers la seva ciutat provoca que hi hagi un gran nombre d'erudits locals que estudiïn la història de Figueres i hagin arreplegats arxius i document de tota mena, referits tant a Figueres i pobles del voltant com de la comarca de l'Alt Empordà.

Un d'aquests estudiosos i enamorats de Figueres és el senyor Josep Sala i Salip. Fotògraf professional jubilat, ha arreplegat al llarg d'una colla d'anys fotografies antigues de Figueres. N'hi ha de tota mena. Fotografies de carrers, esglésies, monuments i edificis, de carrers amb els comerços i la vida que hi bategava, d'oficis desapareguts o de fets històrics de trista memòria com els terribles bombardejos de l'aviació feixista sobre la ciutat a les acaballes de la Guerra civil espanyola l'hivern del 1939.

En aquestes properes quatre cròniques publicarem una selecció de les fotografies que integren l'arxiu del senyor Josep Sala i Salip, les quals s'adiuen amb la temàtica d'aquest bloc. Encetem aquesta primera crònica d'imatges de Figueres amb uns retrats del carrer Ample de Figueres, de diferents èpoques:

IMG_1295

IMG_1296

IMG_1298

El carrer Ample de Figueres, a principis dels anys 1960, amb els vehicles d'aquells anys:

IMG_1299

Un dels establiments del carrer Ample de Figueres, la casa Joaquim Guillamet:

IMG_1300

L'enderrocament d'un edifici del carrer Ample el mes de febrer del 1977:

IMG_1301

Enderroc de l'edifici ubicat a la cantonada dels carrers Ample i Moreria, el febrer del 1977:

IMG_1303

Construcció de la casa Ferrer, l'any 1977, a la cantonada dels carrers Ample i Moreria:

IMG_1302

El carrer Ample, amb els seus comerços, el febrer del 1977:

IMG_1304

Un altre dels carrers de Figueres: el carrer Caamaño. Un retrat d'aquest carrer a principis del segle XX amb els seus comerços, els carros i la gent passejant-hi:

IMG_1305

Un altre retrat del carrer Caamaño, a principis de segle, amb unes tartanes i uns carros:

IMG_1306

Bestiar al carrer Caamaño:

IMG_1308

El carrer Avinyonet de Figueres, amb la tracció animal que arrossegava els carros i les tartanes:

IMG_1309

Figueres ha estat un nus de comunicacions. Un lloc de pas. Al nucli antic de Figueres hi ha uns carrers estrets i empedrats amb noms de viles properes. El carrer de La Jonquera, que després s'eixampla i canvia el nom per l'Avinguda de Perpinyà, és l'antiga carretera Nacional II que enllaçava Figueres fins La Jonquera i amb Perpinyà, la capital de la comarca del Rosselló. Igualment hi ha el carrer de Navata, Lladó, Besalú i Borrassà, pobles propera a Figueres; o la carretera de Barcelona.

IMG_1310

El carrer de La Jonquera, al cor del nucli urbà de Figueres, l'abril del 1954. Al fons, el campanar de l'església de Sant Pere. Els vehicles que hi havia es podien comptar amb els dits d'una mà:

IMG_1311

El casino Menetral del carrer de la presó de Figueres:

IMG_1312

Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada