dissabte, 25 de febrer del 2012

El camió de la guixera Corretja que conduïa en Pepet Solà i Vila de Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona).

Gràcies als amics Ramon Camprubí i Francesc Malian, de la Plana de Vic, uns bons afeccionats als camions vells i al món del transport antic, hem conegut al senyor Xevi Vilà de Vic. El pare d’en Xevi, en Joan Vilà, havia tingut uns camions Nazar amb bolquet als anys 1960 amb els que traginava per unes bòbiles i unes empreses de material de construcció.

En Xevi Vila conserva un retrat d’un seu oncle, en Pepet Solà i Vila, fill del poble de Santa Eulàlia de Riuprimer, assegut damunt la cabina d’un camió de l'empresa FÁBRICA DE YESOS VIUDA DE CORRETJA, el març del 1950.

En Pepet Solà treballava a l’empresa FÁBRICA DE YESOS VIUDA DE CORRETJA, una guixera familiar que més endavant va comprar una bòbila a la partida de Sentfores sobre la carretera de la Guixa, al municipi de Santa Eulàlia de Riuprimer, on hi produïen totxos. MATERIALS CORRETJA SL, empresa de materials de construcció i decoració, és la successora de l’antiga guixera i la bòbila de Santa Eulàlia de Riuprimer.

En Pepet Solà es retratar amb un cigarro al costat de dos seus companys de feina, amb el camió carregat de feixina en un camí forestal. Era la matèria primera amb que feien anar els forns de la bòbila. La fotografia està enfocada cap a la banda de Tavertet. Al fons, s’albiren els penya-segats de Tavertet. Possiblement que algú del país en sàpiga l’indret exacte on es va prendre el retrat:

CAMIO1

El 1950 tot el camp i el bosc a Catalunya estava habitat i treballat. Hi havia molts masos i masies on hi residien pagesos que conreaven la terra, els quals s’esguarden al fons, cap a la vall. Hi havia pocs boscs perquè de la llenya se n’obtenia un rendiment econòmic. Avui dia tot ha canviat molt. El bocs ha anat envaint els antics camps de conreu que es van començar a abandonar després de la gran gelada del 1956.

Volem agrair a en Xevi Vilà aquest retrat d’uns dels camionets que van circular per la Plana de Vic a la dècada dels anys 1950, uns anys que els camions que hi havia a la Plana de Vic eren comptats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada