dimecres, 21 de març del 2012

Carrosseries construïdes per en Salvador Caba i Valls (I).

Gràcies a la família Caba Arnella, de Sabadell, continuem difonent el treball d'aquest important carrosser, més enllà de Sabadell i el Vallès Occidental, on l'activitat industrial de fabricació de carrosseries d'en Salvador Caba i Valls i llur fill Pere Caba Bedós és prou coneguda.

Un dels objectius d'aquest bloc és precisament de recuperar la història i el treball dels carrossers que va haver-hi escampats pel país. Al costat de Beulas, Ayats, Noge i Indcar, els quatre coneguts constructors de carrosseries d'Arbúcies, i d'Obradors, de Manresa, hi ha hagut d'altres carrossers igualment importants amb treballs molt remarcables. És el cas d'en Josep Vert a Torroella de Montgrí, en Mateu Marrugat a Barcelona, en Torrent a Figueres, en Tena a Vic o en Salvador Caba i el seu fill Pere a Sabadell.

Segurament que en Josep Vert és conegut com a carrosser per la seva trilogia sobre els carreters, carrossers i empreses de transports de viatgers de les comarques gironines que va publicar un cop jubilat. Un treball extraordinari en tots els sentits. Aquest bloc ha encetat la publicació de l'arxiu fotogràfic d'en Josep Vert per difondre'l i fer-lo conèixer a tothom que hi tingui interès.

Aquests carrossers desapareguts no tenen malauradament encara el ressò ni la difusió entre els afeccionats que la trajectòria empresarial i la importància i qualitat de llurs carrosseries mereix. Aquest buit, completament injust, cal esmenar-ho. Es tracta, al capdavall, de recuperar la història del transport de Catalunya.

Aquest és l'objectiu, en aquest cas, de la publicació de la biografia i les carrosseries construïdes per en Salvador Caba i llur fill Pere. La reivindicació de l'important llegat industrial que ens han deixat gràcies a l'arxiu fotogràfic que la família Caba Arnella ha conservat de les carrosseries construïdes a Sabadell durant seixanta anys per l'avi i el pare.

Continuem la publicació de les carrosseries construïdes per en Salvador Caba i Valls. Carrosseria i interior construïda sobre un xassís Chevrolet propietat del senyor Barrachina, de Sabadell:

IMG_1606

IMG_1607

Furgó Ford de l'empresa tèxtil Trullàs i Palau, de Terrassa, construït l'any 1933:

IMG_1608

Auto Delage, propietat del senyor Gorina, de Sabadell (1933):

IMG_1609

Fotografies de la carrosseria i interior d'un autobús construït l'any 1933 per Carrosseries Caba de Sabadell sobre un xassís Gilford, per encàrrec de l'empresa Sagalés de Caldes de Montbuí, destinat a cobrir la línia regular de Barcelona a Moià:

IMG_1612

IMG_1611

IMG_1613

IMG_1614

IMG_1615

Reconstrucció d'un auto Packard propietat del senyor Genny l'any 1934:

IMG_1617

Ambulància construïda sobre un xassís Ford per encàrrec de l'Ajuntament de Sabadell i que incorporava els avenços d'aleshores. La construcció d'aquesta ambulància va tenir molta anomenada i publicitat en els diaris de l'època. No n'hi havia pas gaires de carrossers amb capacitat per fabricar una ambulància amb aquests acabats i qualitat:

IMG_1618

IMG_1620

Un furgó sobre xassís Ford d'una empresa tèxtil. En Salvador i en Pere Caba van construir moltes carrosseries per empreses tèxtils de Sabadell i Terrassa, esdevenint-ne especialistes:

IMG_1619

Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada