dijous, 29 de març del 2012

Història d'Autos Sala SA de Figueres: les línies regulars de l'Alt Empordà i el Rosselló (i III).

Als catalans del Rosselló que llegeixen aquest bloc.


A la dècada del 1970 Autos Sala SA explotava dues línies regulars: la de Figueres fins El Pertús i la de Figueres fins Agullana; també prestaven serveis discrecionals, principalment excursions i sortides.

Per la renovació de la flota, van adquirir un bonic autocar Barreiros que va carrossar l'empresa Beulas, d'Arbúcies, amb els colors granat i blanc característics d'aquesta empresa empordanesa.

Fotografia d'aquest autocar Barreiros, tot just sortit dels Tallers Beulas d'Arbucies, amb la placa verda provisional. Muntava una carrosseria típica dels anys 1970:

27

El darrer autocar que va comprar l'empresa Autos Sala SA va ser aquest Renault carrossat per Vanholl:

IMG_1371

IMG_1377

IMG_1376

Dos néts de la senyora Narcisa Sala:

IMG_1368

IMG_1373

26

IMG_1369

IMG_1378

IMG_1372

IMG_1370

El 22 de febrer de 1989, la família Sala va vendre's les concessions de les línies regulars al senyor Pere Turrà, de Roses. S'extingia una empresa centenària molt popular a l'Alt Empordà i el Rosselló que va patir les convulsions ocorregudes en aquestes dues comarques al segle XX.

La família Sala té la relació de les tartanes propietat del senyor Simon Sala i Palet, amb despatx al carrer de La Jonquera de Figueres, atenent a la contribució que abonava a l'Ajuntament de Figueres:

IMG_1358

Igualment, una relació de tots els vehicles de la família Sala, des de l'any 1913 fins als anys 1980:

IMG_1357

Horaris de la línia regular de Figueres fins El Pertús, incloent-hi els dels Cars Verds del Rosselló, concessionari de la línia des del Pertús fins a Perpinyà. També hi ha els horaris de la línia de Figueres fins a Agullana, els serveis de mercats -que reforçava la línia amb un vehicle addicional- i dels diumenges i dies festius:

IMG_1356

Publicitat de l'agència VIATGES GACELA BUS, de la família Sala, ubicada al carrer Pujada del Castell núm. 11 de Figueres, amb els serveis que oferien:

IMG_1355

Immoble del carrer de la Pujada del Castell número 11 de Figueres, els baixos del qual hi havia hagut el despatx, administració i parada d'Autos Sala SA i de l'agència VIATGES GACELA BUS:

IMG_1385

La senyora Narcisa Sala i el senyor Joan Brugués enraonant a casa de la senyora Sala, a Figueres:

IMG_1352

IMG_1353

Aquestes tres cròniques es basen en els records d'en Miquel i la Narcisa Sala recollits en l'article publicat per en Joan Guillamet al número 165 de la revista de Girona, del juliol-agost del 1994, titulat "Els cotxes de línia. La ruta de França".

Aquest bloc vol agrair l'amabilitat de la senyora Narcisa Sala, del senyor Josep Sala i Salip, demés família Sala, Eduard Puig i Vayreda, Joan Brugues i Prat i Miquel Patinyo, la col·laboració dels quals ha permès la publicació de la història de l'empresa Autos Sala SA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada