divendres, 30 de març del 2012

Visita a les instal·lacions de l'empresa carrossera Beulas SA d'Arbúcies (I).

La segona carrosseria construïda per l'empresa Beulas-Gelada a llurs tallers d'Arbúcies va ser un Reo de Can Olivet de Besalú. Era l'any 1935 i li va correspondre la matrícula GI-5781. El seu titular era el senyor Josep Brugués i Brandia. Fotografia d'aquest Reo de la cua l'any 1935:

img287

Durant la Guerra civil, aquest autocar va ser amagat a Can Marcos de Besalú. Tanmateix, durant la retirada de l'exèrcit de la República l'hivern del 1939, va ser descobert i requisat creuant el pas fronterer de La Jonquera. La família Olivet va poder-lo recuperar a Hondarribia, capolat i malmès. Aquest Reo fotografiat després de la restauració executada als tallers Beulas-Gelada d'Arbúcies:
img288

D'ençà d'aquells anys, Autocars Olivet sempre ha estat un bon client del carrosser Beulas. La família Olivet, gent pràctica i que coneix bé el negoci dels transports de viatgers per carretera - línies regulars, serveis de mercats i discrecionals-, sempre ha valorat els dissenys pràctics i funcionals i també la qualitat de les carrossèries de Can Beulas.

En Joaquim Beulas i en Joan Brugués sempre han tingut una bona amistat. Durant una pila d'anys amb les respectives senyores i altres amics feien cap a les fires internacionals de mostres on s'aplegaven els fabricants de carrosseries d'autocars i autobusos per presentar llurs novetats i comprovar els productes de la competència, les innovacions i noves propostes.

En aquestes fires de mostres hom passeja pels estands dels principals carrossers europeus fotografiant les carrosseries que presenten. Cal estar amatent per copsar les tendències en quant a disseny i les innovacions que apareixen i són susceptibles de ser incorporades als nous models de carrosseries.

Autocars Olivet sempre ha confiat en les carrosseries que fabrica Beulas SA per la seva qualitat. Sens dubte, és un dels principals carrossers europeus que defuig dissenys espectaculars per centrar-se en criteris de rendibilitat com ho són la comoditat, funcionalitat i durada de les carrosseries. Endemés, llurs dissenys envelleixen prou bé. Malgrat els anys transcorreguts, les carrosseries conserven una vigència estètica inqüestionable.

Uns quants autocars amb carrosseries Beulas de les empreses Olivet i Gironabus SA, fundada pel senyor Joan Brugues amb d'altres empresaris del transport de viatgers de les comarques gironines. Un Avia i un Pegaso:

img759

fot529

La carrosseria Stergo ha estat un dels gran èxits comercial de l'empresa Beulas SA. Els responsables del seu desenvolupament van tenir molt en compte els criteris de funcionalitat i rendibilitat. Les seves línies han marcat el disseny dels models posteriors comercialitzats per Beulas SA. Autocars Pegaso amb carrosseria Stergo fotografiats a l'aeroport de Girona-Costa Brava:

fot539

img824

img825

img857

fot035

img907

img925

IMG_0255

img935

IMG_2811

Aprofitant l'avinentesa de l'amistat dels senyors Beulas i Brugués, avui hem visitat la fàbrica que l'empresa carrossera Beulas SA té a Arbúcies.

IMG_3141

El senyor Joan Brugués i Prat a l'entrada de les oficines de l'empresa Beulas SA:

IMG_3142

Vitrina plena d'autocars a escala, a la recepció de les oficines de l'empresa:

IMG_3151

Els senyors Joan Brugués i Joaquim Beulas a un despatx de les oficines:

IMG_3144

Fotografia del grup que hem visitat la fàbrica Beulas SA. D'esquerra a dreta: Joaquim Beulas, Joan Brugués, Miquel Patinyo, Pere Liu i Xavier Florez:

IMG_3149

Tres fotografies aèries dels tallers de Can Beulas a Arbúcies que palesa el creixement d'aquesta empresa multinacional catalana. Primer taller on van traslladar-se quan van tancar les instal·lacions que tenien al nucli urbà d'Arbúcies:

IMG_3152

Primera ampliació important de les naus de l'empresa Beulas SA:

IMG_3153

Estat actual de les naus que té l'empresa Beulas SA a Arbúcies. L'espai que ocupen les naus amb els metres quadrats destinats a la construcció de carrosseries reflexa l'augment de la producció, una part important de la qual destinada a l'exportació.

IMG_3150

Les carrosseries Beulas gaudeixen de molt bona acollida a diversos països europeus com Gran Bretanya, Itàlia i Portugal. La captació de nous clients a l'exterior ha estat un èxit. Un encert dels directius de l'empresa.

Una fotografia d'un autocar de Mallorca que hi havia al despatx on ens va rebre el senyor Joaquim Beulas:

IMG_3143

Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada