divendres, 2 de març del 2012

Les primeres carrosseries d'autocar construïdes per en Josep Vert i Planas (I).


Catalunya ha estat i és un país de carrossers. I si les circumstàncies històriques no ho hagués arruïnat, segurament que seria un país amb una important indústria d’automoció pròpia. D’exemples històrics n’hi ha uns quants. Tanmateix, no ha pas pogut ser per les causes ja exposades manta vegades en aquest bloc.

Arruïnada la indústria d’automoció catalana, els esforços i energies van canalitzar-se envers la indústria auxiliar i la fabricació de carrosseries, sectors que no sent considerats estratègics per les autoritats polítiques de l’època, no patien de l’asfixiant intervencionisme administratiu que va empastifar la vida i activitat econòmica els primers anys del règim franquista, particularment els anys de la política autàrquica.

Gràcies a les gestions del senyor Joan Brugués hem tingut accés al fabulós arxiu fotogràfic del carrosser Josep Vert, propietat de la seva família, i que custòdia el senyor Miquel Graells, un important estudiós de la història de Torroella de Montgrí i l'Estartit.

En aquestes cròniques exposarem fotografies preses per en Joan Vert de les carrosseries que fabricava a Torroella de Montgrí. També hi ha fotografies d’altres autocars que en Vert, afeccionat a la fotografia, va retratar principalment a la Costa Brava. Són autocars de turistes dels anys 1960.

En aquesta crònica ens endinsem en les primeres carrosseries d’autocars de fusta. Una bonica carrosseria fabricada per en Josep Vert a la dècada dels anys 1930, amb un disseny molt reeixit i modern:

IMG_0960

IMG_0965

IMG_0964

IMG_0972

Un altre carrosseria fabricada per en Josep Vert al taller de Torroella de Montgrí i muntada sobre un xassís amb motor davanter:

IMG_0984

IMG_0985

IMG_0986

IMG_1043

Una carrosseria de Can Vert muntada sobre un autocar:

IMG_0949

Tres carrosseries d'autocars fabricades per en Josep Vert al seu taller de Torroella de Montgrí, muntades sobre xassís amb motors davanters:

IMG_0963


IMG_0982


IMG_1019

Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada