dijous, 1 de març del 2012

El camió d'en Lluís Bonet i Pratllusà pel transport de pelats a les drassanes de Barcelona.

En Lluís Bonet i Pratllusà, fill de Santa Eulàlia de Ronçana, un bonic poble del Vallès Oriental envoltat de boscos, tenia l’ofici de transportista. Va començar amb carros i matxos. Traginava pelats –troncs de pins nets de branques i branquillons- que es tallaven dels boscs propers a Santa Eulàlia de Ronçana fins a les drassanes de Barcelona, ubicades al barri mariner de la Barceloneta. Aquests pelats s’usaven per la construcció de vaixells de fusta.

Més endavant, els carros i els matxos van ser substituïts pels camions. En Lluís Bonet va començar a comprar camions pels transport de pelats des dels boscs de Santa Eulàlia de Ronçana i pobles propers fins a les drassanes de Barcelona. Això va suposar un gran avenç i progrés. Les hores del trajecte s’escurçaven molt.

La família Bonet conserva una fotografia d’un dels primers camions que va tenir en Lluís Bonet i Pratllusà, carregat de pelats amb destí a les drassanes del barri de la Barceloneta:

IMG_1463

En aquells anys, molts dels camions de la comarca del Vallès Oriental i Osona eren comprats a Can Baulenas, un important compravenda de camions de Granollers. En el període comprès entre el 1940 fins a meitat dels anys 1960, la major part dels camions eren comprats de segona mà, ja usats. N’hi havia molts pocs de camions nous.

El transport dels pelats a les drassanes de Barcelona va minvar. També ho feien les feines de bosc perquè els beneficis de la fusta i la llenya que se n’extreia cada cop era més magre. Aleshores la família Bonet va començar a fer transports generals per carretera.

En Jaume Bonet i Ribera, fill d’en Lluís, continua a Santa Eulàlia de Ronçana l’empresa de transports familiar amb uns moderns camions per transports generals per carretera. Un ofici que la família Bonet du a la sang.

Volem agrair a la família Bonet i a l’Emili Badia “Trumfet”, un bon amic i col·laborador del bloc, aquesta fotografia d’un dels seus primers camions i la història dels inicis de TRANSPORTS BONET, una empresa de transports familiar vallesana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada