diumenge, 31 de gener del 2016

Els representants dels vehicles Nazar a Catalunya.

Factorias Nápoles SA produí en el transcurs de la primera meitat dels anys 1960 a la seva fàbrica de Saragossa vehicles sota la marca comercial Nazar. Centraren els seus afanys en els camions compresos entre les cinc a vuit tones. Equipats majorment amb motors Perkins, la seva sortida al mercat generà un viu interès entre els transportistes i demés potencials clients delerosos de disposar de camions nous i moderns per atendre les expectatives reals de feina que aleshores es produïa. 

Publicitat dels primers camions Nazar fabricats a Saragossa per Factorias Nápoles SA:

NAZAR  exposició color

La publicitat dels vehicles Nazar continguda en l'hemeroteca del diari La Vanguardia informa que llur primer distribuïdor a Catalunya fou Motorsol SA, que també ho era dels camions Avia i les furgonetes Alfa Romeo  produïdes sota llicència a Àvila per Fadisa. Motorsol SA, distribuïdor oficial a Catalunya dels motors Perkins Hispania, tenia la representació dels camions Nazar i Avia que muntaven aquests motors.

Un dels primers anuncis apareguts a La Vanguardia dels camions Nazar equipats amb motors Perkins Hispania de sis cilindres i vuitanta-tres cavalls de potència, el distribuïdor dels quals, per Catalunya i les Illes Balears, era Motorsol SA:

Publicitat camió Nazar a LA VANGUARDIA el 27 d'agost de 1961

Aquest anunci, que especificava que els camions de sis tones equipaven motors Perkins Hispania de sis cilindres i vuitanta-tres cavalls de potència, i els de vuit tones disposaven de motors Henschel de sis cilindres i cent cavalls de potència i Masse de sis cilindres i cent-deu cavalls de potència, detallava les adreces dels representants a les quatre capitals catalanes. La de Barcelona era al carrer Manso 6-12, seu de Motorsol SA, la de Girona era a la carretera de Barcelona, la de Lleida a l'avinguda de Les Garrigues i la de Tarragona a l'avinguda Prat de la Riba:

Concessionaris Nazar Catalunya

Publicitat amb fotografies de les instal·lacions que Motorsol tenia als carrer Manso 6-12 (oficina i tallers) i carrer Llançà 1-3 (exposició de vehicles) de Barcelona:  
 
 LVG1962 Motorsol_1

En la segona fotografia, que correspon a l'exposició dels vehicles ubicada al carrer Llançà 1-3, hi ha a la dreta un camió Nazar A i al mig, flanquejat per dues furgonetes Alfa Romeo, un camió Avia. I la tercera fotografia, que és el taller emplaçat al carrer Manso 9, hi apareix un autocar Nazar d'esquena i a la dreta un camionet Nazar A al costat d'un Avia. 

Estand que Motorsol SA plantà a la fira de mostres de Barcelona arran de la celebració del saló de l'automòbil, el qual no escatimà pas recursos atesa les previsions de vendes dels vehicles Nazar en un mercat amb una gran demanda:

NAZAR  Fira de Barcelona

Factorias Nápoles SA presentà suspensió de pagaments a finals de l'any 1962. No hi havia prou liquiditat per fer front als venciments dels crèdits bancaris. L'endeutament assumit per posar en marxa la fabricació de vehicles era excessiu davant les vendes discretes que Nazar tingué en els seus primers tres anys d'activitat.

La suspensió de pagaments de Factorias Nápoles SA espantà més d'un dels possibles compradors de vehicles Nazar que temeren problemes en el subministrament de peces i recanvis i, fins i tot,  l'eventual liquidació i desaparició de l'empresa, fet que es produí l'any 1966. La situació concursal de l'empresa també afectava llurs proveïdors. 

És ben segur que arran de la suspensió de pagaments, Motorsol SA abandonà la distribució dels vehicles Nazar a Catalunya i les Illes Balears. Els pocs anuncis publicats a la premsa informen que d'ençà de l'any 1963 la delegació de Factorias Nápoles SA a Catalunya era al carrer al carrer Teodor Bonaplata 3 de Barcelona. I a Barcelona, n'era concessionari oficial els Vehicles Cot Tuset amb un establiment al carrer Encarnació de Barcelona. Desapareixen les referències a Motorsol SA com a distribuïdor oficial a Catalunya i Balears.

Anunci publicat a La Vanguardia del concessionari oficial Nazar a Barcelona, Vehicles Cot Tuset:

Nazar2

L'any 1963 la societat Fontas-Costa de Banyoles fou nomenada concessionari oficial Nazar a Girona, talment ho anuncià el diari Los Sitios:   

fot531

Desconeixem qui foren els concessionaris oficials dels vehicles Nazar d'ençà de l'any 1963 fins l'any 1966 a Lleida i Tarragona. Tal vegada una consulta exhaustiva a la premsa local d'aquells anys ens donaria la resposta que cerquem. 

Avui dia, Motorsol Import SA que posseeix les mateixes instal·lacions que l'any 1962, ben renovades, és un dels principals concessionaris a Barcelona de la casa alemanya Volkswagen. Una manifestació més de la desaparició dels constructors de vehicles locals en favor dels grans fabricants mundials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada