divendres, 27 de novembre del 2015

Els camions Mercedes Benz de l'empresa constructora Agustí Masoliver SA de Banyoles.

Ben mirat, els articles publicats en aquest espai sobre l'empresa constructora Agustí Masoliver SA (AMSA) de Banyoles, que recullen l'exposició de la seva història continguda en un llibre publicat arran de la commemoració del centenari de llur fundació, llibre profusament il·lustrada amb fotografies d'un gran interès històric atès que versen sobre algunes de les principals infraestructures del país, eren incomplets. El llibre s'acaba l'any 2004. I han transcorregut més de deu anys. Un període particularment complicat per la crisi econòmica que esclatà l'any 2008 i que encara no hem superat. 

Aquests darrers anys AMSA s'ha adaptat a la demanda minvant d'obra civil pública i privada. L'estat espanyol mai ha tingut gaire interès en invertir a Catalunya. I la Generalitat de Catalunya, que té un sistema de finançament demencial, tal com s'ha pogut comprovat aquestes setmanes, està intervinguda completament per l'estat i no té capacitat per licitar obra pública. Aquest fet, denunciat sovint per la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya, no sembla pas que tingui una solució eficaç i definitiva en l'actual marc estatutari i constitucional espanyol. La poca licitació, per aquest motiu, d'obra pública a Catalunya ha impactat de ple en les empreses constructores que operen al país.

Quant als vehicles, retirats i donats de baixa els camions que AMSA comprà en la segona meitat dels anys 1960 i els anys 1970, el gruix dels quals eren Barreiros, els responsables de l'empresa renovaren d'ençà de l'any 1986 la flota amb camions alemanys Mercedes Benz. I atès el bon resultat que tals camions els hi ha donat, d'ençà d'aleshores han confiant sempre en aquesta marca, sinònim de qualitat i fiabilitat. 

En Joan Mercader, un bon amic, ens ha facilitat unes fotografies d'alguns dels camions Mercedes Benz d'AMSA. La primera, una filera de tractores Mercedes Benz de can Silet ben engalanades i  participant en la festa de Sant Cristòfol: 

escanear0007

Un camió Nissan equipat amb una cisterna que proveïa de gasoli les màquines d'obra públic. El segueixen, en filera, més camions de l'empresa; el següent, un Iveco:

escanear0008

Dues tractores més enramades i participant a la festa de Sant Cristòfol: 

escanear0009

Un dúmper Mercedes Benz retratat al centre de Ripoll: 

IMG_2196

Amb l'exposició d'aquests camions, creiem que hem completat la història d'AMSA en el període comprès entre els anys 2004 i 2015. Una empresa que de ben segur continuarà executant obra pública molts anys.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada