Fins a la irrupció de les grans empreses de refrescs, principalment nord-americanes, que van imposar-se a partir dels anys 1960 aprofitant l'augment del nivell de vida derivat de les reformes econòmiques endegades a finals dels anys 1950 i del canvi de costums operat en la societat, a qualsevol vila catalana d'una certa importància, i Banyoles n'era una, hi havia empreses productores de begudes carbòniques: sifons, gasoses i refrescs diversos com taronjades, llimonades, menta i pinya.
A Banyoles, la capital del Pla de l'Estany, una vila d'una acreditada riquesa, amb unes terres de gran rendiment econòmic i aigua abundant, dues característiques poc freqüents al país, hi va haver l'empresa Planas Mitjà i Companyia, que produïa gasoses i sifons. Les begudes giraven amb el nom comercial de Plami, i la fàbrica era al carrer de Sant Martirià cantonada amb el carrer Canat, al centre de Banyoles.
Per mediació d'en Pere Liu, en Llorenç Llandrich i Ferrer conserva un retrat d'un camionet de la casa Planas Mitjà i Companyia destinat al repartiment de les gasoses que produïen per Banyoles i altres pobles propers del Pla de l'Estany:
El camionet va ser retratat carregat de caixes de fusta que contenien les gasoses i els sifons. Va ser fotografiat en ocasió de la festa de Sant Cristòfol celebrada l'any 1952, talment s'aprecia amb l'ornamentació floral que llueix. Admirable la caixa que munta, perfectament harmonitzada amb les línies arrodonides de la cabina del camionet i que palesa un gust per la feina ben feta. Banyoles, com ja ho hem expressat en altres ocasions, va haver-hi uns quants carrossers d'anomenada.
En aquesta empresa van treballar-hi els senyors Joan Prat i Joan Llandrich Tarradellas. En Llorenç Llandrich i Ferrer, que li ha facilitat aquesta fotografia a en Pere Liu i Vila, va treballar a Planas Mitjà i Companyia des de l'any 1944 fins els anys 1960.
Agraïm al senyor Llandrich que ens hagi facilitat aquesta fotografia d'aquest camionet, i els esforços d'en Pere Liu a la recerca de vehicles que han corregut pel nostre país, atès que aquest és precisament un dels propòsits d'aquest bloc.
Hola bon día,
ResponEliminaestem fent un treball al grau universitari de publicitat i RRPP, hem de comentar un vestigi publicitari i hem decidit fer la ressenya de Can Plami. Si podríes donar-nos les fonts d'on va treure la informació, moltes Greacies