dissabte, 8 de desembre del 2012

La represa de l'activitat de Transports Josep Hereu un cop acabada la Guerra Civil Espanyola l'hivern del 1939: el Chevrolet comprat l'any 1936.

Amb l'esclat de la Guerra Civil Espanyola per causa del sollevament de part de l'exèrcit contra el govern legítim de la República, el comitè local va requisar els camions de l'empresa Transports Josep Hereu. Durant la Guerra Civil no podien pas atendre els serveis de recaderia i transport per la manca de vehicles, fet que va provocar el cessament forçós de l'activitat. El primer camió que havien comprat l'any 1928 al concessionari oficial de la General Motors de Girona, el Chevrolet, també va ser requisat. Les destrosses causades per les pèrdues de vehicles van ser quantioses. El camió GMC es va perdre al front d'Aragó, segons sembla, cremat per l'exèrcit republicà.

L'hivern de l'any 1939 va acabar la Guerra Civil Espanyola a Catalunya. Era el moment d'avaluar les pèrdues humanes i materials i tornar la feina. No hi havia alternativa. Per l'empresa Transports J. Vidal, els efectes de la Guerra Civil havien estat absolutament devastadors. Eren titulars de la línia de recaderia de Sant Feliu de Guíxols fins a Barcelona. La Concepció Llonch, una altre dona d'empenta, tenia la recaderia de Sant Feliu de Guíxols fins a Girona.

Sí van poder salvar el camió Chevrolet comprat l'any 1936. En realitat, al garatge de l'empresa solament se'n va conservar el xassís, per ser exactes. Acabada la contesa, van haver de reconstruir-lo amb el material disponible aleshores, poc i dolent. El Chevrolet enramat participant en la festivitat de Sant Cristòfol, permesa per les autoritats de l'època i que gaudia de molta requesta:

IMG_2500

IMG_2498

IMG_2494

IMG_2501

IMG_2493

El camió Chevrolet desfilant amb d'altres camions a la festa de Sant Cristòfol:

IMG_2492

El camió Chevrolet aparcat amb d'altres camions de l'empresa al garatge de Sant Feliu de Guíxols:

IMG_2514

El camió Chevrolet amb una caixa de fusta amb marquesina, apte pel servei de recaderia i també pels transports generals, principalment de bales de taps de suro, com en diuen a l'Empordà per a referir-se als sacs. 

IMG_2510

IMG_2507

IMG_2508


IMG_2506

IMG_2505

Un accident que va sofrir el Chevrolet. En aquells anys, malgrat no es corria pas gaire, l'estat de les carreteres, particularment la seva estretor, el deficient estat mecànics dels vehicles i alguna badada dels conductors provocava accidents, principalment sortides de la carretera amb les conseqüents bolcades:

IMG_2512

IMG_2513

IMG_2511

En la propera crònica abordarem d'altres camions amb què va treballar l'empresa Josep Hereu a començaments dels anys 1940, uns anys extremament difícils.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada