diumenge, 16 de desembre del 2012

La compra per l'empresa de transports Josep Hereu del primer camió Bedford l'any 1950.

A la dècada dels anys 1940 i 1950, el port de Sant Feliu de Guíxols va registrar una intensa activitat comercial. Principalment, els vaixells hi descarregaven pasta de paper per les indústries papereres de la comarca del Gironès i la Garrotxa. El caolí, que era una matèria primera usada per l'empresa paperera Torras Hotench SA, amb fàbriques a Sant Julià de Ramis i Sarrià de Ter, també es descarregava en aquest port. Transports Barnadas, de Girona, treballava exclusivament per Torras Hostench SA. 

L'activitat comercial d'aquest port es realitzava a través dels consignataris dels vaixells. El mineral que s'extreia de les mines d'Osor -feldspat i barita-, a la comarca de La Selva, propietat de Minersa SA, s'exportava a través del port de Sant Feliu de Guíxols. Troncs de fusta i mares de vi arribaven a través d'aquest port.

Al segle XIX i els primers anys del segle XX, el port de Sant Feliu de Guíxols havia gaudit d'un intens trànsit de mercaderies. Hi havia els productes manufacturats de les indústries del suro, bàsicament taps de suro, i durant la Primera Guerra Mundial l'empresa tèxtil Godó i Trias SA produïa sacs terrers de jute demandats pels països contendents per excavar les trinxeres en els fronts de guerra.  

Amb aquests antecedents, i atès el caràcter emprenedor de la gent del país, la dècada dels anys 1950 s'afrontava amb més il·lusió i millors perspectives. En el cas de l'empresa de Transports Josep Hereu, es van estrenar els primers camions nous, després de catorze anys. Eren camions Bedford anglesos que muntaven uns motors de benzina, adquirits al Garatge Boada, de Santa Coloma de Farners, de molta anomenada aquells anys, i amb caixes de fusta per transports generals que va construir en Josep Vert i Planas. 

El primer Bedford, amb la matrícula provisional, lliurat pel Garatge Boada abans de ser carrossat:   

IMG_2545

IMG_2542


IMG_2541

El Bedford participant en la festa de Sant Cristòfol:

IMG_2544

IMG_2550

Fotografiat en la festa de Sant Cristòfol amb llur matrícula definitiva. La caixa, inicialment oberta, va ser transformada i tancada:

IMG_2455

IMG_2543

IMG_2549

IMG_2554

IMG_2552

IMG_2553

Transports Josep Hereu en va tenir uns quants de Bedfords. Un bon camió en aquells moments, del qual se n'importaven força unitats. Amb el temps els substituirien llurs motors originals de benzina per motors dièsel Barreiros. Aquests camions traginaven els paquets de la recaderia i els transports generals que sortien, principalment cap a Barcelona.

La compra d'aquests Bedford amb el GMC de benzina va permetre d'ampliar la flota de camions. Els propers articles versaran sobre els altres Bedfords.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada