dijous, 20 de desembre del 2012

L'enderrocament del garatge de Transports Josep Hereu i Vidal de Sant Final de Guíxols: la desaparició de l'empresa.

La central de l'empresa Transports Josep Hereu Vidal, constituïda per una nau d'un sol pis que disposava d'una generosa fondària, era posada al centre de Sant Feliu de Guíxols. Era l'espai on es dipositava tota la mercaderia recollida per tramitar i la que calia repartir. Una fotografia del garatge en els anys 1940, amb la mercaderia apilada a la dreta pendent de despatxar-se i els vehicles disponibles: 

IMG_2514

El garatge l'any 1975 amb el senyor Josep Hereu, al mig. Al fons, a la dreta, el Barreiros Super Azor amb acerbi, la pava:

IMG_2586

Tres Barreiros de la casa, amb les seves caixes de fusta amb les alces, de can Terradas de Riudarenes, aparcats dins el garatge:

IMG_2590

IMG_2592

Amb la jubilació del senyor Josep Hereu Vidal, després d'una intensa vida de treball, es va extingir l'empresa de transports familiar. Els temps havien canviat, i de quina manera, des que la senyora Josepa Vidal Bou va tenir l'empenta de fundar l'any 1918 el servei de missatgeria i recaderia amb un mocador de farcells des de Sant Feliu de Guíxols fins a Barcelona usant la línia de tren de Girona a Barcelona que s'aturava a l'estació de Caldes de Malavella, un poble reconegut per la qualitat dels seus balnearis.

El tancament de l'empresa va comportar la venda del garatge a una empresa immobiliària que va aixecar-hi un edifici d'habitatges. El senyor Hereu va fotografiar el dia del tancament del garatge:

IMG_2618

IMG_2616


IMG_2614

La porta del garatge oberta i el rètol de l'empresa llevat del seu emplaçament:

IMG_2619

Aquest rètol, retirat de l'espai que havia ocupat tants d'anys a la façana del garatge, condensa l'acte del tancament d'aquesta empresa de transports amb gairebé noranta anys d'història, que és aviat dit: 

IMG_2620

El solar resultant de l'aterrament del garatge. On s'hi tancaven camions i furgonetes és un espai habitat per persones que gaudeixen d'un dels pobles més acollidors de la Costa Brava:

IMG_2613

Amb aquest article finalitzem la sèrie dedicada a l'empresa Transports Josep Hereu i Vidal. La trajectòria d'aquesta empresa il·lustra d'una manera precisa la història del transport al nostre país, amb les vicissituds que aquest sector econòmic ha sofert al llarg del segle XX, incloent-hi una guerra civil amb una postguerra paupèrrima i dues dictadures. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada