dijous, 16 d’agost del 2012

Algunes de les carrosseries més reeixides produïdes per en Salvador Caba i Valls: autos, furgons i camions (I).

La ciutat de Sabadell, a través de l'Ajuntament i diverses entitats, ha organitzat aquests darrers anys unes quantes exposicions sobre les carrosseries produïdes per en Salvador Caba i el seu fill Pere. És un just i merescut homenatge a una de les empreses més populars de Sabadell, una ciutat fortament industrial. 

En Salvador Caba va construir les carrosseries de fusta dels primers òmnibus que van circular per Sabadell a la dècada dels anys 1920. Encara hi ha sabadellencs que recorden aquells elegants autobusos que transitaven per Sabadell carregats de persones abans de la guerra civil. Cartell d'una de les exposicions organitzada per l'Ajuntament de Sabadell al centre cívic de Can Puiggener, l'abril de 2008, amb la col·laboració de la Societat Recreativa Amics de Sant Cristòfol, dedicada a la Carrosseries Caba:

IMG_6992

Xassís d'un dels primers vehicles que va carrossar en Salvador Caba. Al fons, el primer local que va tenir al barri de la Creu Alta de Sabadell:

cotxe1

Un luxós i exclusiu auto Mercedes Benz carrossat per en Salvador Caba. El prestigi que ràpidament va guanyar-se entre la societat benestant i burgesa de Sabadell va permetre-li d'atendre encàrrecs d'aquesta classe:

cotxe2

cotxe3

Una carrosseria per una funerària de Sabadell, la casa Guiteras:

cotxe4

Una carrosseria de fusta d'un òmnibus urbà que prestava el servei al popular i antic barri de la Creu Alta de Sabadell:

cotxe5

Carrosseria d'òmnibus, de fusta, construïda sobre un bastidor Chevrolet que cobria la línia entre el barri de la Creu Alta i el tren elèctric:

cotxe6

Carrosseria de furgó per encàrrec de l'empresa Vicente Planas, proveïdor de la Casa Reial Espanyola. Les empreses tèxtils de Sabadell sempre van confiar en les carrosseries d'en Salvador i d'en Pere Caba:

cotxe7

Ambulància construïda sobre un xassís Ford per encàrrec de l'Assemblea local de la Creu Roja de Sabadell:

cotxe8

Carrosseria de camió construïda per l'empresa tèxtil SOCIETAT ANÒNIMA MARCET:

cotxe9

Una altre carrosseria construïda per LA LANERA ESPAÑOLA SA. A destacar l'allargament del xassís i un tercer eix posterior:

cotxe10

Furgó fabricat sobre un xassís Ford pel servei de sanitat de l'Ajuntament de Sabadell:

cotxe11

Furgó per l'empresa Trullàs i Palau i Terrassa:

cotxe12

Camió de l'empresa sabadellenca Successor de Valentí Gorina:

cotxe13

Un dels primers treballs de la postguerra: construcció d'un caixa sobre un camió Dodge per encàrrec de l'empresa Estruch:

cotxe14

Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada