divendres, 17 d’agost del 2012

Algunes de les carrosseries d'òmnibus més reeixides produïdes per en Salvador Caba (i II).

Un cop completat l'aprenentatge de l'ofici de carrosser a la casa d'en Mateu Marrugat, un acreditat constructor de carros, tartanes i carrosseries de fusta de Barcelona, en Salvador Caba l'any 1918 va establir-se pel seu compte amb l'obertura d'un taller al barri de la Creu Alta de Sabadell. 

Atès que l'any 1918 va ser econòmicament difícil per l'acabament de la Primera Guerra Mundial i Sabadell ja tenia uns quants constructors de carros i tartanes de prestigi amb una clientela consolidada i fidel, en Salvador Caba va especialitzar-se en la producció de carrosseries de fusta per vehicles a motor. Ell prou bé que sabia que el futur eren els vehicles amb motor d'explosió. 

Aquesta especialització, de la qual en va ser capdavanter a Sabadell, va permetre a en Salvador Caba de construir les primeres carrosseries de fusta d'òmnibus que van circular per Sabadell. Pel seu prestigi, també va carrossar alguns òmnibus Hispano Suiza d'una empresa que cobria les línies de la Creueta del Coll i el Carmel, uns barris costeruts i allunyats del centre de Barcelona. Una de les primeres carrosseries construïdes sobre un òmnibus amb rodes massisses:

TP2 OK

Aquest òmnibus amb totes les portes obertes. No hi havia passadís central i cada filera de seients disposava de la seva porta:

TP5 OK

Un òmnibus per l'empresa La Vallesana destinat a la línia regular de Castellar del Vallès a Sabadell:

TP3 OK

Un altre carrosseria construïda per en Salvador Caba. Aquells anys els retrats dels autocars acabats per ser lliurats als clients els realitzaven fotògrafs professionals que sempre cercaven els llocs més adients per aquest encàrrec: 

TP7 OK

Interior d'un òmnibus d'aquells anys:

TP8 OK

Un altre òmnibus carrossat a petició d'una empresa del Bages:

TP9 OK

Carrosseria construïda sobre un Gilford que cobria la línia regular de Barcelona a Moià:

TP10 OK

Una altre carrosseria produïda per a l'empresa LA VALLESANA SA, un dels grans clients d'en Salvador Caba. Es percep clarament que l'escenari de la fotografia ha estat meticulosament seleccionat:

TP11 OK

Un retrat d'en Salvador Caba i Valls:

Salvador Caba

En la propera crònica abordarem les carrosseries produïdes per en Pere Caba i Bedós, que, com el seu pare, va ser extremament pulcre, honrat i perfeccionista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada