divendres, 31 d’agost del 2012

Un òmnibus Hispano Suiza de la Hispano Farnense reconstruït per en Mateu Terradas i Ginesta.

La família Boada eren els propietaris de la Hispano Farnense, una antiga, coneguda i important empresa de transports regulars de viatgers de Santa Coloma de Farners, la capital de la comarca de La Selva. Era també propietària del Garatge Boada. 

La Hispano Farnense va comprar un òmnibus Hispano Suiza amb matrícula GI-1416 i motor de benzina per cobrir les línies regulars de la que n'era titular. Aquest òmnibus, amb una carrosseria de fusta, va construir-la la casa Ayats d'Arbúcies. 

Cap a l'any 1958, la carrosseria de fusta original de l'Hispano Suiza estava completament debolida. La Hispano Farnense li va encarregar al senyor Mateu Terradas i Ginesta, fill del poble de Breda i carreter d'ofici, la construcció d'una carrosseria metàl·lica sobre el xassís Hispano Suiza. 

En Mateu Terradas, fundador de l'empresa Carrosseries Terradas de Riudarenes, va construir-li una carrosseria de línies arrodonides i ornamentada, com s'estilava aleshores. El vell motor de benzina Hispano Suiza va ser substituït  per un motor dièsel Barreiros. Fotografia de l'òmnibus de la Hispano Farnense amb la carrosseria original de fusta construïda per l'Ayats. Els dos vailets són fills d'en Mateu Terradas: 

IMG_0299

Aquest xassís Hispano Suiza carrossat de nou per en Mateu Terradas i equipat amb un motor dièsel Barreiros -completament reconstruït atès que aquells anys s'havia d'aprofitar el xassís- va cobrir la línia de Santa Coloma de Farners a Sils.

A finals dels anys 1970, aquest autocar va ser donat de baixat i dipositat al costat de l'Hostal del Rolls, al peu de la carretera Nacional II. Va estar en servei més de cinquanta anys, amb una guerra civil pel mig i les conseqüències de la dilatada postguerra, inacabable: carreteres deficients, absència de carburant, pneumàtics reciclats, i muntatge de peces de la procedència més diversa.

Volem agrair al senyor Mateu Terradas, de Carrosseries Terradas de Riudarenes, la fotografia i la informació per la redacció d'aquesta crònica que rescata un dels òmnibus Hispano Suiza que van circular per les comarques gironines.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada