dimecres, 29 d’agost del 2012

TRANSPORTS MAINADÉ de Banyoles (Pla de l'Estany).

Continuem amb un altre conegut transportista de Banyoles, TRANSPORTS MAINADÉ, els orígens del qual els trobem a la recaderia, una modalitat de transport molt arrelada al país. La família Mainadé exercia la recaderia de Banyoles fins a Girona cada dia, amb un viatge d'anada i tornada. Amb la creixent activitat econòmica de Banyoles van aparèixer diversos recaders amb línies i destins diferents.

La recaderia, una classe de transports basada principalment en la confiança i la diligència en el seu compliment, no va ser aliena a les vicissituds del país. En els anys immediats de la postguerra, molts recaders traginaven els paquets dins uns voluminosos mocadors de farcells, desplaçant-se en els pocs trens disponibles. No hi havia cap altre mitjà per traslladar-se atès que de vehicles n'hi havia molts pocs. Tampoc hi havia carburant, pneumàtics ni recanvis.

Més endavant, la família Mainadé va traginar la paqueteria de Banyoles a Girona amb un camió Studebaker fotografiat a la festa de Sant Cristòfol, que es celebra a mitjans de juliol. La popularitat assolida per aquesta festa entre la població de Banyoles s'ha de lligar als transportistes banyolins i les famílies que, d'una manera directa i indirecta, vivien del transport. Era un activitat econòmica principal a Banyoles aquells anys. Avui dia la festa de Sant Cristòfol que es celebra a Banyoles és una de les més populars i concorregudes de les comarques gironines:

IMG_0320

Aquest Studebaker muntava la típica caixa de fusta de transports generals amb una marquesina sobre la cabina. Era una caixa molt generalitzada en aquells anys pels recaders. Els camions d'un altre recader de Banyoles, en Rafel Cros i Arboix, eren carrossats amb unes caixes molt similars:

Als anys 1960, TRANSPORTS MAINADÉ va renovar la flota de camions. Van desempallegar-se dels vells i capolats camions usats a la postguerra, sovint reconstruïts completament, i van adquirir els primers camions Ebro B-45, amb una caixa de fusta i vela, ideal per la paqueteria.  

IMG_0310

Un camió Ebro B-45 participant a la festa de Sant Cristòfol de Banyoles, convenientment decorat, que representa un senyor amb mostatxo i celles que fuma. Per la seva feina de recaderia, TRANSPORTS MAINADÉ va tenir uns quants camions Ebros els anys posteriors. Amb aquests Ebro també treballaven per les indústries del Pla de l'Estany i la Garrotxa. Havien fet viatges carregats de ciment d'una fàbrica d'Oix, a l'Alta Garrotxa. 

Més endavant, aquesta empresa va treballar per l'empresa XOCOLATES TORRAS, de Banyoles. Tenia una flota de furgonetes, que es conduïen amb el carnet de segona, pel repartiment i distribució dels productes d'aquesta popular marca de xocolates. 

Avui dia TRANSPORTS MAINADÉ continua cobrint la línia de Banyoles a Girona, i disposa d'una flota de moderns camions de mig tonatge per atendre paqueteria i transports generals. Disposa d'una nau al polígon industrial de Pont-Xetmar de Cornellà de Terri, a tocar de Banyoles. Agraïm a la família Mainadé i en Pere Liu els retrats que il·lustren aquest article.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada