dijous, 23 d’agost del 2012

Autocars de les Illes Balears fotografiats pel senyor Joan Brugués i Prat.

La transformació de les Illes Balears, principalment de Mallorca, en una acreditada i concorreguda plaça turística va desenvolupar al seu redós una important activitat econòmica de serveis de tota classe per atendre les necessitats d'aquests turistes delerosos de sol, platja i lleure nocturn. Un d'aquests serveis va ser la creació de nombroses empreses de transports de viatgers per carretera que incessament duien turistes amunt i avall. 

El senyor Joan Brugués, un important empresari del transport de viatgers de les comarques gironines, va conèixer i va tractar amb diversos empresaris mallorquins del sector. Per aquest motiu viatjava sovint a Mallorca i aprofitava aquestes estades per fotografiar autocars illencs. 

En aquesta crònica us oferim uns quants autocars retratats pel senyor Brugués durant les seves estades mallorquines. L'encetem amb la publicitat d'una empresa de Cala Rajada, ULTRA CARS, de transport de turistes:

IMG_9881

Fotografies d'un autocar carrossat per Setra d'ULTRA CARS:

IMG_9882

IMG_9883

IMG_9863

IMG_9864

Un altre autocar Scania carrossat per Irizar, propietat d'aquesta empresa mallorquina:

IMG_9856

Dos autocars Iveco d'ULTRA CARS:

IMG_9868

IMG_9869

Dos altres autocars carrossats per l'empresa basca Irizar i la catalana Indcar:

IMG_9872

IMG_9884

D'una altre coneguda empresa mallorquina de transports de viatgers, AUTOCARS FLORIT, el senyor Brugués en va fotografiar aquest petit autobús Iveco:

IMG_9885

I aquests altres dos autocars, un dels quals de can Florit, carrossats per Obradors, un dels carrossers catalans amb uns dissenys més interessants, agosarats i innovadors:

IMG_9886

IMG_9887

AUTOCARS FLORIT va promoure la constitució de TRANSUNIÓN MALLORCA SL, una societat que ha integrat i absorbit empreses de transports de viatgers mallorquines: Autocars Batle, Autocars Coll, Autocars Nadal, Iberbus, Autocars Nicolau, Autocars Grimalt, Autocars Villalonga, Autocars Carbonell, Autocars Musa i Unibus. Aquesta societat disposa de més de quatre cents vehicles i gairebé la meitat del mercat insular. 

Un microbús de l'empresa DRAC BUS SL, de Palma: 

IMG_9873

Dos autocars de l'empresa Grimalt, dedicada als serveis discrecionals i domiciliada a Cala d'Or, que, com s'ha dit, també s'ha integrat dins de la societat TRANSUNION MALLORCA SL:

IMG_9874

IMG_9875

Dos autocars de l'empresa Bahia:

IMG_9876

Autocars d'altres empreses mallorquines de transport de viatgers fotografiats pels senyor Brugués:

IMG_9877

IMG_9878

IMG_9879

IMG_9880

Amb els milions de turistes que anualment visiten les Illes Balears han proliferat les empreses de transports de viatgers discrecionals. Una altre cosa, completament diferent, és que aquestes empreses s'hagin consolidat durant anys. Tots els negocis cal coneixer-los.  

I amb aquesta crònica dedicada als autocars de Mallorca finalitzem la sèrie dedicada a autocars d'arreu del món, un tema que s'adiu amb aquesta època de l'any, de lleure, descans i canvi d'aires.

3 comentaris:

  1. Hola m'agrdaria poder contactar amb el que du aquest blog.
    Salutcions

    ResponElimina
  2. Hola ,estoy buscando fotos de autocares Setra Seida de Autocares Florit, en concreto el modelo 5154 con motor Pegaso mi padre trabajó ahí en los 80 y guardo un bonito recuerdo, me gustaría encontrar alguna foto. Gracias.

    ResponElimina