dimecres, 15 d’agost del 2012

Plaques i targetes de l'empresa Carrosseries Caba de Sabadell.

En les biografies d'en Salvador Caba i Valls i llur fill Pere Caba Bedós s'ha exposat la història d'aquesta important empresa carrossera familiar de Sabadell, que es remunta a l'any 1918, un any difícil a Catalunya per l'armistici de la Primera Guerra Mundial i l'aturada de les exportacions als països bel·ligerants que va traduir-se en una acusada disminució de l'activitat manufacturera de la indústria catalana, un augment de l'atur i la radicalitat i conflictes socials que se'n van derivar. 

El 1918 es van acabar els anys de l'extraordinària bonança econòmica lligada a la Primera Guerra Mundial, amb els diners a cabassos que es va guanyar per l'exportació als països contendents de productes manufacturats de tota mena i s'iniciava l'època del pistolerisme, les vagues salvatges, les reivindicacions sindicals i un greu conflicte social que, al capdavall, abocaria el país a la solució militar, la dictadura del General Miguel Primo de Rivera. En aquest context, en Salvador Caba i Valls no va dubtar ni esporuguir-se pas i va fundar la seva empresa de Carrosseries a Sabadell. 

La Núria Caba i Arnella, néta d'en Salvador Caba, ens va informar sobre aquesta important nissaga de carrossers sabadellencs. Aquest bloc, conscient de l'interès que tenien les carrosseries d'autocars i camions produïdes per en Salvador i en Pere Caba, n'ha publicat un seguit d'articles. Igualment, una revista del motor va publicar un article sobre les Carrosseries Caba. Poc a poc, gràcies a l'esforç principal de la família Caba Arnella, s'està difonent el llegat industrial de les carrosseries Caba.

Gràcies a la Núria Caba vam conèixer la seva mare, la senyora Arnella, i dos germans seus, en Pere i la Roser. En Pere, en Claudi i en Josep Caba i Arnella continuen vinculats professionalment al món del motor. En Pere ha recopilat i ordenat tota la documentació conservada de Carrosseries Caba. Entre aquesta documentació hi ha les plaques que es muntaven a les carrosseries i les targetes de l'empresa. També s'han conservat targetes de les altres activitats empresarials en el sector de l'automoció que va desenvolupar el senyor Pere Caba i Bedós.

Tres plaques de les carrosseries Caba que es van muntar al llarg del temps, amb l'adreça de l'empresa, al carrer Montseny 14 i 16 de Sabadell:  

IMG_6980

IMG_6979

IMG_6978

Unes quantes targetes de Carrosseries Caba amb llur adreça i el telèfon:

IMG_6983

IMG_6984

IMG_6990

IMG_6986

IMG_6987

IMG_6981

Targeta de la botiga de recanvis que va fundar el senyor Pere Caba, a l'avinguda Onze de Setembre número 88 de Sabadell: 

IMG_6991

IMG_6989

IMG_6985

IMG_6988

El 23 de novembre del 1968, en ocasió del cinquantè aniversari de la fundació de Carrosseries Caba, es va celebrar una festa al taller de l'empresa ubicada al carrer Montllor i Pujalt número 81 de Sabadell.  

IMG_6993

IMG_6994

La família Caba també va estar vinculada a l'Escuderia Arrahona, del Moto Club Sabadell, avui dia desapareguda. En Pere i en Claudi Caba Arnella havien participat en ral·lies i curses de motor, una activitat molt arrelada a Sabadell. Una placa d'aquesta històrica escuderia sabadellenca: 

IMG_6982

Agraïm a la família Caba Arnella que hagi conservat aquest material i documentació de l'empresa familiar, que ens permet de fer-ne una exposició completa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada