divendres, 3 d’agost del 2012

"Generació Pegaso", un documental de l'Isabel Andrés i Portí, produït per TV3 i Diagonal TV.

El dia 25 de juny de 2012, el diari PUNT AVUI informava a la secció de Comunicació, de la producció d'un documental, Generació Pegaso, dirigit per l'Isabel Andrés i Portí, i produït per TV3 i Diagonal TV. Versa sobre la lluita dels treballadors de la Pegaso pel reconeixement dels seus drets laborals.

IMG_6788

El pare de la Isabel Andrés havia treballat a la fàbrica de la Pegaso. Ella de joveneta havia sentit les històries de la lluita dels treballadors pels seus drets laborals. Va adonar-se del valor de la història dels treballadors d'aquesta empresa que des de la transició i durant la dècada dels anys 1980 van maldar per canviar les coses. Què els canvis que es produïen a la transició política, amb un gran impacte i repercussió social, també arribessin a la Pegaso. Els treballadors ho arriscaven tot sense cap ambició política. 

L'Isabel Andrés hi narra en el documental la història del seu pare i quatre dels seus millors amics organitzant les seccions de Comissions Obreres i del Partit Socialista Unificat de Catalunya, aleshores clandestines, dins de la fàbrica. També inclou unes entrevistes col·loquials als protagonistes del documental, en Paco, l'Andreu, en Talo, en Manolo i en Pepito. Igualment remarcable són els enregistraments inèdits de la fàbrica, als anys 1970, pel pare de la directora, la Isabel Andrés. Hi ha la voluntat de donar tot aquest material a la Filmoteca. 

"Generació Pegaso" té l'interès de recollir un fet històric, la lluita obrera als anys 1970 en una de les principals industries del país, de propietat pública. També és plenament vigent avui dia en un país cada cop menys industrial la classe treballadora i assalariada de la qual està patint una greu retallada dels seus drets laborals i alhora una creixent precarització. Llur emissió és prevista a la propera tardor.

Un camió Pegaso de l'empresa TRANSPORTS PADROSA, de Figueres (Alt Empordà):

IMG_7390

Resulta molt oportú de donar veu als treballadors de la Pegaso. Els treballs realitzats fins ara centraven la seva atenció en la creació de l'empresa, la trajectòria industrial planificada pels successius gerents, nomenats pel govern espanyol, els vehicles produïts, les adquisicions d'altres empreses d'automoció i la seva internacionalització, focalitzada preferentment com és habitual en les empreses espanyoles, vers els països iberoamericans. 

Creiem que hi ha un capítol pendent de la història de la Pegaso que també és matèria d'un documental. La col·lectivització de la Hispano Suiza l'any 1936 arran de l'esclat de la Guerra Civil Espanyola i la producció de material de guerra en aquelles circumstàncies; l'any 1939, en Miquel Mateu i Pla, el primer alcalde franquista de Barcelona, va recuperar la propietat de l'empresa que seria nacionalitzada l'any 1946. Les vicissituds patides per la Hispano Suiza des del 1936 fins el 1946 són un petit mirall del drama d'aquells anys: els treballadors que van anar al front, els qui van morir, els qui van haver d'exiliar-se i les purgues del personal considerat desafecte amb el nou règim, amb acomiadaments i vexacions. 

La pèrdua del capital humà per causa de la Guerra Civil, l'exili i depuracions, més enllà del drama humà que va suposar, no ha estat suficientment estudiat atès que és impossible de quantificar. Els intel·lectuals, pensadors i extraordinaris professionals que van haver d'emprendre el camí de l'exili permet fer-ne una aproximació.

2 comentaris:

  1. Moltes gràcies per la nota i fer ressó del nostre documental. Si teniu interès en seguir les novetats del projecte, els festivals on ha estat convidat, la data d'estrena, etc... podeu fer-ho al nostre grup de facebook: https://www.facebook.com/pages/Generació-Pegaso/234450026646759?ref=hl
    Gràcies altra vegada.
    Un plaer,
    Isabel Andrés

    ResponElimina
  2. Isabel:
    El passat divendres vaig tenir l'oportunitat de veure el documental que has dirigit al canal 33 de Televisió de Catalunya. El resultat crec que és, en la meva opinió, excel·lent. Moltes felicitats. Els teus pares o companys de feina no conserven pas fotografies de la fàbrica de La Sagrera?
    Salutacions cordials

    ResponElimina