dijous, 24 de gener del 2013

Més dades sobre els camions Hispano Suiza de l'empresa Catasus i Cia que distribuïa carburant en les comarques gironines.

Una de les cròniques publicades l'any passat sobre la història del transport per carretera al nostre país versava sobre l'activitat de l'empresa Catasús i Cia, de Barcelona, distribuïdora de carburant a les comarques gironines des dels anys 1940 fins a les acaballes dels anys 1970.

La distribució de fuel als sortidors que hi havia escampats en les pobles de les comarques gironines es realitzava en la dècada del 1940 i 1950 amb uns camions Hispano Suiza amb motor de benzina i carrossats amb unes cisternes. Reproducció del camió Hispano Suiza número 61 que conduïa en Colomines:

IMG_3900

En Martirià Brugada del Terri, antic conductor d'un camió Hispano Suiza de la delegació de Girona de la distribuïdora Catasús i Cia, a qui vàrem tenir la sort gràcies a en Joan Mercader, ens ha facilitat més informació sobre aquesta activitat.

Com ja vàrem exposar, la delegació de Girona de l'empresa Catasús i Cia disposava d'una flota de deu camions Hispano Suiza, equipats amb motors de benzina i unes cisternes, per la distribució de fuel als pocs sortidors de benzina existents aquells anys a la província de Girona. Camió Hispano Suiza número 64, amb la cabina renovada, assignat al conductor Ramon Puig: 

Camió Hispano Suiza num 64

En Martirià Brugada conserva un excel·lent record de l'Enric Vicente, un dels xòfers de can Catasús que conduïa el camió Hispano Suiza número noranta-tres. L'Enric Vicente va ensenyar-li a en Martirià Brugada a conduir els camions Hispano Suiza i els trucs indispensables que aquesta mena de vehicles precisaven. I aquest bon home, veí del poble de Celrà i que va morir ben jove, a l'edat de cinquanta-tres anys d'edat, és retratat en aquesta fotografia amb la granota recolzat a la roda de recanvi del camió Hispano Suiza:

IMG_3902

Per bé que en Martirià Brugada tenia assignat el camió Hispano Suiza número 54, un dissabte de l'any 1957 va haver de proveir de fuel la benzinera del Servei Estació, a l'avinguda de Jaume I de Girona, usant el Hispano Suiza número 61 que conduïa en Colomines atès que el seu estava avariat. En Martirià Brugada conserva una fotografia de la descàrrega de fuel en aquesta popular benzinera de la ciutat de Girona, enderrocada anys més tard i on s'hi va aixecar un modern edifici que acollia un banc.  

IMG_3842

A l'esquerra, en primer pla, hi ha el camió Hispano Suiza proveint de fuel la benzinera del Servei Estació SA de l'avinguda de Jaume I de la ciutat de Girona. Al fons, en un solar sense edificar hi havia uns quants vehicles de compradors i venedors del mercat setmanal que es celebra cada dissabte a Girona. El camió era d'un tractant de bestiar.

En aquells anys, el mercat del dissabte de Girona era d'una gran importància. Solament cal llegir-ne la descripció minuciosa i exacta que en fa en Josep Pla al seu llibre Girona, un llibre de records, feliçment reeditat, per fer-se'n una idea aproximada. La frenètica activitat que es desplegava a l'entorn del mercat setmanal dels dissabtes, a Girona, també el va conèixer en Martirià Brugada. Un món, reflectit en aquesta fotografia, completament debolit.

Aquesta crònica és un merescut homenatge al senyor Martirià Brugada del Terri i els seus companys de l'empresa Catasús i Cia, que amb el seu treball van fer més amable el treball dels qui es desplaçaven per carretera en els anys 1940 i 1950.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada