divendres, 15 d’agost del 2014

Els transports en un llibre infantil dels anys 1960 editat per Timun Mas SA (i II).

Avui, que s'escau el tercer aniversari del decés del senyor Joaquim Maluquer i Sostres, a Barcelona, us presentem la resta del contingut del llibre El món de la velocitat publicat per l'editorial Timun Mas SA sobre el mitjans de transport que ha desenvolupat l'home des de temps reculats, copiosament il·lustrats amb dibuixos llampants i acolorits per atreure l'atenció del públic infantil al qual s'adreça. 

El capítol més entretingut, en la nostra opinió, que presenta el llibre, és el dedicat als vehicles equipats amb motors d'explosió i als avions. Aquesta secció s'enceta amb un esment de les màquines implantades en els processos industrials: 

IMG_0499

Els automòbils continguts en el llibre són els cotxes elegants i grossos produïts a Europa en els anys 1960, que acusaven una clara influència dels automòbils nord-americans, equipats amb uns motors de benzina sense cap preocupació pel consum. Són els vehicles dels inoblidables anys 1960, en què França, país on aparegué el llibre, recuperada l'economia en part gràcies al Pla Marshall, disposava d'una plena ocupació laboral i d'un estat del benestar creixent: 

IMG_0508

Molt didàctic i entenedor els vehicles que constituïen l'antecedent dels automòbils actuals:

IMG_0509

També les bicicletes, en les seves diverses concepcions, que són l'origen de les motocicletes i dels tricicles:

IMG_0510

També tracta el llibre els transports col·lectius; autobusos, autocars i troleibusos:

IMG_0511

Una de les imatges més interessants i captivadores és la d'una cadena de fabricació dels Renault Ondine/Dauphine/Gordini i els elements mecànics que integren un motor d'automòbil seccionat per fer-ho més entenedor:

IMG_0512

El llibre també tracta de les curses d'automòbils, amb els bonics bòlids que muntaven les carrosseries dels Maseratis i Ferraris de finals dels anys 1950:

IMG_0513

Curiosa la secció d'un automòbil amb totes les parts que en formen part. S'ha de tenir en compte que quan el llibre aparegué els vehicles no havien assolit la difusió que hem conegut en els nostres dies, fins i tot en un país tan ric com ho era França aleshores: 

IMG_0514

Singular la concepció de garatge modern que recollia el llibre, més propera a un edifici residencial, que contrastava amb els modestos garatges que hi havia al nostre país. També s'esmentaven els vehicles especials perquè els joves lectors tinguessin una visió completa de tots els vehicles a motor que hi havia en el mercat:

IMG_0515

Meravellosa la imatge del camió amb capó circulant enmig d'un paisatge nevat, pintat de vermell i amb vela verda, que il·lustra els vehicles industrials, qualificats en el llibre, segurament que per una decisió poc acurada i literal del traductor, de vehicles utilitaris, denominació genèrica aplicable també als automòbils particulars i els autocars. Els dibuixos de camions i furgonetes del full següent, tots de fabricació francesa, presenten una gran bellesa i elegància de disseny i en la tria del colors:

IMG_0516

Els automòbils en el món era entès dins d'un àmbit territorial restringit: solament comprenia cotxes fabricats als Estats Units i als països de l'Europa Occidental, o sigui, alemanys, anglesos i francesos:

IMG_0517

També hi ha secció dels vehicles d'un exèrcit motoritzat, amb tancs i camions:

IMG_0518

Els il·lustradors del llibre somniaren com serien els vehicles del futurs, inspirats en els coets -són els anys de la cursa espacial- i els avions. Idearen vehicles que semblava que disposaven de capacitat per volar:

IMG_0519

Transcorreguts cinquanta anys de la publicació del llibre, la realitat dels automòbils és força diferent. El preu del carburant, amb una tendència a l'encariment, la circulació cada cop més difícil i saturada a les grans ciutats i l'emissió de gasos a l'atmosfera, que incideix en la qualitat de l'aire que tothom respira, ha imposat vehicles de dimensions reduïdes i ben aprofitats d'espai amb motors híbrids i dièsel de baix consum, poques emissions contaminants i dotats d'una alta seguretat i comoditat. Aquest és el vehicle més demandat pels compradors.

El llibre es clou amb els avions. Hi presenta un curiós hotel volant equipat, cal suposar, del màximum confort:

IMG_0522

Quin aeroport més agradable que s'albira des de la finestra de l'hotel volant, de petites dimensions i envoltat de zones verdes al costat d'un barri residencial format per cases unifamiliars. Tanmateix els moderns aeroports, allunyats dels nuclis habitats, són immenses baluernes on el trànsit d'aterratge i enlairament d'avions i el soroll que se'n deriva, és incessant:

IMG_0521

També hi ha lloc per l'avió militar presidida per un modern avió de reacció de fabricació francesa:

IMG_0520

La imaginació dels dibuixants vola lliurement quan ideen i projecten els avions del futurs, que semblen bocois volants a reacció desproveïts d'aerodinàmica, i les ciutats del futur amb edificis de formes arrodonides:

IMG_0523

Un llibre trobat a la Casa Gran de Folquer, els dibuixos del quals ens van plaure i els hem volgut compartir aquests dies de vacances amb els lectors d'aquest bloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada