diumenge, 31 d’agost del 2014

Descobert un altre camió Nazar C a la comarca del Gironès.

Ahir dissabte ens trobarem a Quart amb en Josep Martínez, en Pitu de Quart. Mecànic de professió, té una bona coneixença de fa anys amb en Pere Liu, del mateix gremi. Sabedor que el senyor Liu fou el cap de mecànic del concessionari oficial Nazar de Girona, en Pitu ens dugué fins a una masia de Campllong, a la comarca del Gironès, on hi ha les restes d'un camió Nazar C. I diem restes perquè no trobem pas una definició millor d'una cabina seccionada de la resta del camió, el xassís i el bolquet, transformats en un remolc agrícola.

Aquest camió n'és l'amo el senyor Francesc Rubirola, un constructor d'obres de Campllong. Comprat que fou d'ocasió amb molts pocs quilòmetres a en Lluís Costa, que esdevingué representant dels camions Avia després de la desaparició de Factorías Nápoles SA, fabricant dels vehicles Nazar, li fou llevada la caixa que muntava d'origen i substituïda per un bolquet per traginar àrids, sacs de ciments i materials de construcció.

Els Nazars C foren uns bons camions. El record que el senyor Rubirola conserva del Nazar ho confirma plenament. Un camió fiable i valent per suportar els excessos de pes -pràctica estesa aleshores. Equipava un motor Perkins i en ocasions, en circular per superfícies toves, trencava els paliers. Tampoc foren camions concebuts per traginar càrregues fortes en tota mena de terrenys. 

Retirat del transport de material de construcció, el Nazar estigué uns quants anys tancat en una masia de Campllong. Fa quinze anys per donar-li una utilitat -la vida de pagès és molt dura i soferta i cal aprofitar absolutament tots els elements que hi ha a l'abast- es seccionà el xassís, aprofitant la part posterior on reposa el bolquet per transformar-lo en un remolc agrícola soldant-li un enganxall.

La cabina, tallada de la resta del xassís, fou dipositada a l'aire lliure. Estat actual que presenta aquesta cabina on es perceptible la incidència deixada pels efectes climatològics:

IMG_0377

IMG_0376

IMG_0380

IMG_0381


IMG_0375

IMG_0378

IMG_0379

IMG_0382

IMG_0383

IMG_0385

IMG_0389

La resta del camió Nazar. La part posterior del xassís amb el bolquet reconvertit en un remolc agrícola. A l'esquerra, encara conserva el tanc del carburant:

IMG_0384

La troballa d'aquest Nazar, malgrat l'estat que presenta, ens anima a creure que encara pot haver-hi més vehicles de la casa Nazar conservats pels seus amos. Especialment en pobles petits, masies i granges, on l'espai, que no és pas un inconvenient, afavoreix que siguin guardats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada