dimarts, 5 d’agost del 2014

Transports Minguet d'Olot: els anys de la Segona República i la Generalitat de Catalunya (IV).

En virtut de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1932, redactat al santuari de Núria el mes de juny, ratificat en referèndum pel poble català i aprovat pel Parlament espanyol el setembre, s'atribuïren a la Generalitat de Catalunya les competències en matèria d'ensenyament i transport.

Es desplegament de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i l'exercici de les competències en matèria d'ensenyament comportà una renovació pedagògica, en les escoles públiques i privades, amb el foment de la pràctica de l'esport i la excursions i sortides a la natura com a mètode d'aprenentatge. 

D'aquesta manera, juntament amb els transports dels equips de futbol del poble i de les orquestres musicals, s'hi afegiren les excursions contractades pels col·legis. Els capellans, amb els cotxes d'en Minguet, dugueren els seus alumnes a conèixer el jardí botànic de Blanes, el castell i les muralles de Tossa de Mar i d'altres indrets d'interès. També les germanes del Diví Pastor requeriren dels vehicles de can Minguet per les excursions a l'abadia de Montserrat, a la comarca del Bages, i al Santuari de Núria, a la comarca del Ripollès. Els nens de l'escola pública de Sant Joan les Fonts, per iniciativa del mestre Arseni Gispert, visitaren al Masnou un taller d'elaboració de productes de vidre i el port i les drassanes de Sant Feliu de Guíxols. 

Fotografies de sortides i excursions que es feren en la primera meitat dels anys 1930:

IMG_3003

IMG_3006

IMG_3004

IMG_3005

IMG_3007

IMG_3008

Els serveis de transport dels assistents als casaments també fou una activitat important aleshores. Quan un noi del poble celebrava la cerimònia de casament fora de Sant Joan les Fonts, llogaven un òmnibus per desplaçar-hi els convidats. Aquest servei el cobrien amb dos autocars: un Brockway  i un Stewart, comprat l'any 1934, amb cinquanta places i que disposava d'aparell de ràdio.

En el programa de les Festes del Roser de Sant Joan les Fonts de l'any 1932 hi ha un anunci que el senyor Domènec Espadalé, en Minguet, oferia servei de taxi i òmnibus:

IMG_3009

IMG_3010

El període de la Segona República no foren flors i violes. A instàncies del senyor Domènec Espadalé, el 1934 l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts resolgué de donar suport a la sol·licitud formulada per l'Associació de Transportistes de Carretera de les Comarques Gironines adreçada a la Conselleria d'Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya per a la reparació de les arbitrarietats administratives comeses en matèria de transport públic sota la dictadura del general Miguel Primo de Rivera. Aquesta instància palesa la corrupció que es produí a Catalunya, en aquest sector, sota la referida dictadura militar. 

Els transportistes sol·licitaren a la Generalitat de Catalunya que s'apliqués el Decret dictat el 20 de maig de 1931 pel Govern republicà que autoritzava els serveis de fires, festes i mercats, l'anul·lació de les multes i obligacions imposades arbitràriament, l'autorització provisional dels serveis de transport de viatgers que hi concorregués el requisit de la utilitat pública, i la promulgació d'una nova llei reguladora del servei de transports per carretera, consensuada amb les associacions professionals del transport de Catalunya, per ordenar el sector:

IMG_3011

Aquesta petició no fou resolta per la Conselleria d'Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya atès que  arran dels fets del sis d'octubre de 1934, el govern català fou empresonat i suspès l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, aprovat l'any 1932, amb el rescat d'aquesta competència pel govern espanyol.

Acta d'inspecció d'automòbils aixecada per la Generalitat de Catalunya l'any 1935:

IMG_3012

L'accidentat any de 1934 Transports Minguet desocupà el garatge heretat de la família Cos, en Calot, on hi tancaven llurs vehicles, i es traslladaren a la plaça Major 2, que aleshores se'n deia la plaça de la República, davant de la carretera d'Olot. En Minguet ocupà aquest terreny en virtut d'un conveni celebrat amb l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts on es recollí el dret del senyor Espadalé d'ocupar el solar a canvi que construís el nou edifici al seu càrrec. Quan arribà el venciment i extinció del conveni, l'Ajuntament, que era el propietari de la finca, en recuperà la possessió, aterrà l'edifici i hi aixecà un monument de l'artista local Pere Ventura sobre l'activitat industrial del poble.

En aquells anys can Minguet tenia dues direccions: a Olot, la plaça del Carme, on també hi tenia la parada de la línia regular; i a Sant Joan les Fonts, la plaça de la República 2.

En el proper article tractarem dels efectes que la Guerra Civil tingué sobre la família i la marxa del negoci del senyor Domènec Espadalé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada