divendres, 29 d’agost del 2014

Les exposicions itinerants celebrades sobre Carrosseries Caba de Sabadell: fotografies de carrosserirs d'autos, furgons i camions construïts per en Salvador i Pere Caba (IX).

Les parets de la casa on residí el senyor Pere Caba, al centre de Sabadell, hi són penjades les fotografies de les carrosseries i dissenys projectats per ell i son pare Salvador. Aquestes fotografies, una selecció de les quals fou difosa en les exposicions itinerants consagrades a aquesta nissaga de carrossers, permet de reviure l'evolució de les carrosseries d'automòbils, furgons, camions i autocars en el curs de seixanta anys i ensems de copsar les vicissituds experimentades per la indústria tèxtil de Sabadell. La implantació, de mica en mica en la dècada del 1920, dels vehicles a motor en detriment dels vehicles impulsats per la sang. Els difícils i esperançats primers anys de la dècada del 1930 que acabaren en un bany de sang terrible que comportà el cessament de la producció de carrosseries. La represa en els anys 1940, on la feina principal fou la reconstrucció i transformació de vehicles. La tímida millora econòmica produïda en la segona meitat dels anys 1950, anys en què la feina principal fou la construcció de carrosseries per autocars. L'esclat dels anys 1960 que es traduí en la construcció de caixes metàl·liques tancades, d'una gran bellesa, refinament i qualitat, pels camions i furgons que treballaven per les indústries tèxtils sabadellenques. I els anys 1970, marcats per la crisi econòmica del petroli, amb la conseqüent davallada de feina i la reducció de treballadors. Avui dia, Carrosseries Caba, en mans de la tercera generació, s'ha especialitzat en la reparació de la planxa de vehicles. 

Algunes de les fotografies penjades a les parets de la família Caba de Sabadell:     

DSC06690

DSC06694

DSC06693

Carrosseries projectades per en Salvador i llur fill Pere:

DSC06700

Dues carrosseries d'autocars construïdes per en Pere Caba en els anys cinquanta del segle passat sobre uns xassissos dels anys 1930, exemple característic de la reconstrucció produïda en aquells anys:

DSC06698

DSC06699

Fotografies de les carrosseries d'autobusos, autocars, camions i furgons produïdes pels senyors Caba en el curs de més de seixanta anys d'activitat:

DSC06691

DSC06689

Una bossa de la botiga de recanvis que la família Caba tingué a l'avinguda Onze de Setembre 88 de Sabadell:

Bossa Recanvis 1

Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada