dissabte, 30 de juliol del 2011

L'avi Pep se'n va a Barcelona.

En Josep Brugués i Brandia, l'avi Pep, va néixer a Besalú el 13 de desembre del 1878. L'any 1901 es casa amb la pubilla de Can Olivet, la Carolina Olivet, motiu pel qual és conegut arreu com en "Pepet Olivet". Era un excel·lent sardanista i tocava prou bé la guitarra. Va morir a Besalú el 17 de gener de 1960.

A principis de segle, en "Pepet Olivet" va cobrir la línia regular entre Tortellà i Girona amb una tartana. Aquesta línia passava per Besalú, on hi tenia el seu domicili, concretament, al carrer Empalme 4. L'any 1923, va comprar el primer vehicle a motor, un Ford amb carrosseria de fusta.

D'ençà del 1923, la línia regular entre Tortellà i Girona es cobria alternativament amb la tartana i el Ford. Els usuaris de la línia al principi no se'n refiaven pas del Ford i, en ocasions, anava de buit. Per contra, els dies que el servei es cobria amb la tartana, l'omplien.

L'ofici d'en "Pepet Olivet" de carreter i tartaner li permetia que quatre cops a l'any aproximadament baixés a Barcelona a proveir-se de mercaderies diverses que no eren pas cobertes pel servei de l'ordinari. Passava pels comerços de Tortellà i Besalú sol·licitant-los-hi la mercaderia que volien. Aleshores, amb l'encàrrec de les comandes, baixava fins a Mataró en carro i cavall. A la capital del Maresme, agafava el mocador de farcells i marxava en tren -el primer tren construït a la península Ibèrica, d'iniciativa privada- fins a Barcelona on realitzava els encàrrecs, principalment de modistes i tendes de roba.

Amb les comandes adquirides, se'n tornava en tren fins a Mataró, carregava el carro i altre cop feia via cap a Besalú i Tortellà. Aquest servei va prestar-lo des de l'any 1910 fins el 1930, aproximadament.

Fotografia de l'avi Pep amb uns bigotis a la moda d'aquells anys, acompanyat de llurs nebodes Teixidor i Brugués i un dels xòfers de la casa, en Lauro, davant d'un autocar de Can Olivet, un Lancia:

img996

En Josep Brugués i Prat, nét de l'avi Pep, explica que l'origen del transport a casa nostra es troba vinculat directament amb el comerç. Els comerciants havien de tenir carros per a poder proveir-se de la mercaderia que venien. Sovint quan baixaven a una plaça per a comprar les mercaderies, també aprofitaven el viatge per a transportar-hi persones que havien de desplaçar-se, satisfent-ne un preu. Ací hi ha l'origen de les línies regulars d'autobusos. També duien mercaderies i encàrrec per altres comerciants o particulars, origen dels ordinaris o recaders.

L'anècdota de l'activitat que realitzava l'avi Pep a principis del segle XX és prou il·lustrativa de l'origen del transport al nostre país, nascut per la necessitat dels comerciants de disposar de mercaderies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada