diumenge, 31 d’agost del 2014

Descobert un altre camió Nazar C a la comarca del Gironès.

Ahir dissabte ens trobarem a Quart amb en Josep Martínez, en Pitu de Quart. Mecànic de professió, té una bona coneixença de fa anys amb en Pere Liu, del mateix gremi. Sabedor que el senyor Liu fou el cap de mecànic del concessionari oficial Nazar de Girona, en Pitu ens dugué fins a una masia de Campllong, a la comarca del Gironès, on hi ha les restes d'un camió Nazar C. I diem restes perquè no trobem pas una definició millor d'una cabina seccionada de la resta del camió, el xassís i el bolquet, transformats en un remolc agrícola.

Aquest camió n'és l'amo el senyor Francesc Rubirola, un constructor d'obres de Campllong. Comprat que fou d'ocasió amb molts pocs quilòmetres a en Lluís Costa, que esdevingué representant dels camions Avia després de la desaparició de Factorías Nápoles SA, fabricant dels vehicles Nazar, li fou llevada la caixa que muntava d'origen i substituïda per un bolquet per traginar àrids, sacs de ciments i materials de construcció.

Els Nazars C foren uns bons camions. El record que el senyor Rubirola conserva del Nazar ho confirma plenament. Un camió fiable i valent per suportar els excessos de pes -pràctica estesa aleshores. Equipava un motor Perkins i en ocasions, en circular per superfícies toves, trencava els paliers. Tampoc foren camions concebuts per traginar càrregues fortes en tota mena de terrenys. 

Retirat del transport de material de construcció, el Nazar estigué uns quants anys tancat en una masia de Campllong. Fa quinze anys per donar-li una utilitat -la vida de pagès és molt dura i soferta i cal aprofitar absolutament tots els elements que hi ha a l'abast- es seccionà el xassís, aprofitant la part posterior on reposa el bolquet per transformar-lo en un remolc agrícola soldant-li un enganxall.

La cabina, tallada de la resta del xassís, fou dipositada a l'aire lliure. Estat actual que presenta aquesta cabina on es perceptible la incidència deixada pels efectes climatològics:

IMG_0377

IMG_0376

IMG_0380

IMG_0381


IMG_0375

IMG_0378

IMG_0379

IMG_0382

IMG_0383

IMG_0385

IMG_0389

La resta del camió Nazar. La part posterior del xassís amb el bolquet reconvertit en un remolc agrícola. A l'esquerra, encara conserva el tanc del carburant:

IMG_0384

La troballa d'aquest Nazar, malgrat l'estat que presenta, ens anima a creure que encara pot haver-hi més vehicles de la casa Nazar conservats pels seus amos. Especialment en pobles petits, masies i granges, on l'espai, que no és pas un inconvenient, afavoreix que siguin guardats.

dissabte, 30 d’agost del 2014

Les exposicions itinerants celebrades sobre Carrosseries Caba de Sabadell: fotografies de carrosserirs d'autos, furgons i camions construïts per en Salvador i Pere Caba (i X).

Aquest darrer article sobre la història de les Carrosseries Caba reportem la resta de la documentació que sobre aquesta empresa familiar de Sabadell fou divulgada en les exposicions itinerants celebrades els anys 2008 i 2009 per difondre l'evolució de l'automoció a la comarca del Vallès Occidental a través de les carrosseries produïdes per en Salvador i el seu fill Pere.

Els dos protagonistes de l'exposició, els senyors Salvador Caba Valls i Pere Caba Bedós, fabricants de carrosseries durant més de seixanta anys:

a Carrosseries Caba

DSC02029

Recull d'articles de premsa que glossen la història de can Caba i unes quants targetes usades per aquesta empresa al llarg de la seva activitat productiva:

a Prensa

DSC06677

Publicitat de la construcció de carrosseries per en Salvador Caba apareguda a la Guia Salla que editava la Llibreria Sallarès l'any 1927:

DSC06682

Factures lliurades per en Salvador Caba per treballs diversos:

DSC06680

Targetes de Carrosseries Caba, recanvis per automòbils i reparacions:

DSC06681

Article sobre les carrosseries produïdes pels senyors Caba apareguda a la revista Arraona:

DSC06678

La primera ambulància que hi hagué a Sabadell, produïda per en Salvador Caba Valls, fou objecte d'un article sobre la història de la ciutat:  

DSC06679

DSC06687

DSC06686

DSC06684

Dues de les activitats desplegades per en Pere Caba: la construcció de carrosseries, en aquest cas, del Seat 600 descapotable, i la restauració de cotxes d'època:

a Pere Caba Mestre dissenyador

En el número 293, del juny de l'any 2012, de la revista Motor Clásico aparegué un article sobre la història de les carrosseries Caba. 

C.Caba revista Motor Clasico 1012

Els senyors Caba foren un dels molts carrossers que floriren arreu dels pobles i ciutats del país en els anys de la substitució dels vehicles de tracció animal pels vehicles impulsats per la tracció mecànica. Molts dels  antics carreters, que coneixien bé el seu ofici, començaren a produir carrosseries de fusta per cotxes, furgons, camions i autocars.

L'empenta i la capacitat d'adaptació als nous temps que representava la implantació dels vehicles dotats de motors d'explosió es concretà en un gavadal de carreters que tenien plena capacitat per produir carrosseries, caixes i cabines, car, en aquells anys, s'adquiria el xassís amb el motor i la transmissió, la direcció i els components elèctrics. Aquest floriment de carrossers, que plantejaren una dura competència entre ells, afavorí la qualitat i bellesa de les carrosseries. I uns pocs artesans d'aquest ram feren el salt a la producció industrial de carrosseries quan les carrosseries de fusta foren  abandonades en favor de les metàl·liques.

La producció de carrosseries de fusta primer i metàl·liques després s'ha de posar en relació amb els gremis sorgits al país en el segle XIII, el qual permeté la formació i millora dels oficis. I entre aquests gremis hi destaca els dels carreters, fusters, ferrers, teixidors i basters que intervenien en la construcció de carros i tartanes. 

Resulta impossible de reportar en aquest espai tots els carrossers que hi hagué escampats arreu del país. Sort que les publicacions locals se'n fan ressò i contenen articles d'un gran interès que recullen els carreters i carrossers que hi hagué en els seus pobles. 

Agraïm a en Pere i a la Núria Caba Arnella les fotografies que il·lustren aquests articles procedents de les exposicions itinerants muntades fa uns anys per difondre el llegat industrial de la família Caba.

divendres, 29 d’agost del 2014

Les exposicions itinerants celebrades sobre Carrosseries Caba de Sabadell: fotografies de carrosserirs d'autos, furgons i camions construïts per en Salvador i Pere Caba (IX).

Les parets de la casa on residí el senyor Pere Caba, al centre de Sabadell, hi són penjades les fotografies de les carrosseries i dissenys projectats per ell i son pare Salvador. Aquestes fotografies, una selecció de les quals fou difosa en les exposicions itinerants consagrades a aquesta nissaga de carrossers, permet de reviure l'evolució de les carrosseries d'automòbils, furgons, camions i autocars en el curs de seixanta anys i ensems de copsar les vicissituds experimentades per la indústria tèxtil de Sabadell. La implantació, de mica en mica en la dècada del 1920, dels vehicles a motor en detriment dels vehicles impulsats per la sang. Els difícils i esperançats primers anys de la dècada del 1930 que acabaren en un bany de sang terrible que comportà el cessament de la producció de carrosseries. La represa en els anys 1940, on la feina principal fou la reconstrucció i transformació de vehicles. La tímida millora econòmica produïda en la segona meitat dels anys 1950, anys en què la feina principal fou la construcció de carrosseries per autocars. L'esclat dels anys 1960 que es traduí en la construcció de caixes metàl·liques tancades, d'una gran bellesa, refinament i qualitat, pels camions i furgons que treballaven per les indústries tèxtils sabadellenques. I els anys 1970, marcats per la crisi econòmica del petroli, amb la conseqüent davallada de feina i la reducció de treballadors. Avui dia, Carrosseries Caba, en mans de la tercera generació, s'ha especialitzat en la reparació de la planxa de vehicles. 

Algunes de les fotografies penjades a les parets de la família Caba de Sabadell:     

DSC06690

DSC06694

DSC06693

Carrosseries projectades per en Salvador i llur fill Pere:

DSC06700

Dues carrosseries d'autocars construïdes per en Pere Caba en els anys cinquanta del segle passat sobre uns xassissos dels anys 1930, exemple característic de la reconstrucció produïda en aquells anys:

DSC06698

DSC06699

Fotografies de les carrosseries d'autobusos, autocars, camions i furgons produïdes pels senyors Caba en el curs de més de seixanta anys d'activitat:

DSC06691

DSC06689

Una bossa de la botiga de recanvis que la família Caba tingué a l'avinguda Onze de Setembre 88 de Sabadell:

Bossa Recanvis 1

Continuarà.

dijous, 28 d’agost del 2014

Les exposicions itinerants celebrades sobre Carrosseries Caba de Sabadell: fotografies de carrosserirs d'autos, furgons i camions construïts per en Pere Caba i Bedós (VIII).

El 1966 Carrosseries Caba també treballà força. Per l'empresa Manuel Corominas SA construí una caixa de fusta i vela per un camió Austin amb matrícula B-299XXX. També carrossaren dos Barreiros Saeta: el primer, de Sintéticos Castelló, empresa de tints i acabats, li construïren una caixa metàl·lica; el segon, propietat de Soler Torrella, de tints i aprests, li construïren una altre caixa metàl·lica, Per un camió Ebro de Satina li construïren una caixa metàl·lica. Per un camió Avia del Taller Alfaro de Santa Perpètua de Mogoda, una caixa de fusta i vela destinada al transport de maquinària industrial. I per un Ebro B35 de l'empresa Satina, que disposava de la matrícula B-354600, construïren una caixa metàl·lica tancada d'una gran qualitat i acabats talment s'aprecia en aquesta fotografia:

Furgons 7

El 1966 construïren per un camió Ebro amb matrícula B-380338, que pertanyia al senyor Ramon Torreguitart, distribuïdor de l'anís El Ciervo, una caixa de fusta i metàl·lica per transportar begudes.

L'any 1967 en Pere Caba executà segurament que la carrosseria més reeixida: un Seat 600 descapotable d'un gran refinament que disposava de la matrícula B-173631. El Seat 600 Spyder transformat amb les modificacions introduïdes en el curs dels anys:

Seat 600 Trans 1967

Seat 600 Transformat 1967


El 1967 construïren una caixa per transportar material de construcció per un Pegaso 1060 de la casa Casablancas de Sabadell. També produïren una caixa metàl·lica per un camió Ebro de la Tintoreria Castelló. I construïren la darrera carrosseria d'autocar damunt d'un xassís Hispano Suiza equipat amb un motor alemany Magirus que tenia la matrícula B-115322.

També fou l'any de la construcció per un furgó Broadway amb matrícula B-355563, del senyor Vives, d'una caixa tancada per transportar mobles d'oficina metàl·lics. Pel senyor Peig, de Filatures Filesa, construïren una caixa tancada destinada a un camió Ebro amb matrícula B-350390.

El 1968 construïren una caixa metàl·lica per un camió Ebro per l'empresa sabadellenca Grau SA:

Furgons 13


El 1968 fou un any molt especial i d'una gran significació per Carrosseries Caba. S'escaigué el cinquantè aniversari de la seva fundació a Sabadell, iniciativa impulsada per en Salvador Caba i Valls. Per a celebrar-ho, en Pere Caba i Bedós rebé una placa commemorativa d'aquell aniversari. També s'edità un tríptic commemoratiu de l'esdeveniment. 

L'any 1970, per un Ebro dotat de cabina abatible de Satina SA, construïren una caixa metàl·lica. També construïren una altre caixa metàl·lica per un camió Avia de l'empresa Enric Casanovas Argelaguet SA.

El 1971 es produí una caixa de fusta amb vela per transports generals pel senyor F. Corbalan de Sabadell.

L'any 1972 construïren una caixa metàl·lica per un camió Ebro de tres tones de l'empresa Aprestos Julià SA. Llur matrícula era B-762981.

Furgons 14


I el 1975, també per Aprestos Julià SA, construïren una caixa metàl·lica per un camió Ebro de cinc tones. Fou una de les darreres carrosseries produïdes per Carrosseries Caba.   

El 1981, per encàrrec del senyor F. Martínez, veí del municipi de Sentmenat, reconstruïren un auto d'època Citroen 5 HP amb matrícula BI-4404. 

El 1983 retolaren dues furgonetes; una Ford Transit i una Renault 4L de la casa Gràfiques Oliva amb matrícula B-2864-EC. 

I el 1985 reconstruïren pel senyor Salvador Fàbregas, que fou president del Reial Automòbil Club de Catalunya, un cotxe Ford 17 HP de l'any 1933. 

Aquesta és la relació de les carrosseries produïdes per la família Caba a Sabadell des de l'any 1918. De ben segur que n'hi ha alguna que no l'hem pas reportada. 

Continuarà.

dimecres, 27 d’agost del 2014

Les exposicions itinerants celebrades sobre Carrosseries Caba de Sabadell: fotografies de carrosserirs d'autos, furgons i camions construïts per en Pere Caba i Bedós (VII).

Selecció d'algunes de les carrosseries per a camions i furgons produïdes a finals dels anys 1950 i en la dècada de 1960: 

a Furgons i Camions

L'any 1960, amb els efectes beneficiosos derivats del pla d'estabilització econòmic aprovat l'any anterior, representa l'acabament de la postguerra i l'encetament d'una nova etapa presidida per la millora econòmica del país, especialment en els territoris amb una forta implantació industrial -és el cas de Catalunya, País Valencià i Euskadi- i el despoblament de l'Espanya interior devers la capital de l'estat, Madrid, i les principals ciutats espanyoles on hi havia feina i condicions de vida més favorables.

Per a Carrosseries Caba són els anys de la construcció de caixes per a camions que treballaven per la indústria tèxtil. 

La primera caixa construïda l'any 1960 fou muntada damunt d'un camió Sava amb matrícula B-240011, propietat del senyor Joan Moix que treballava en el transport de la filatura de llana per SR Sanauja. Aquell any també produïren per Lanfil SA, propietat del senyor Peig, una caixa per un camió Ebro amb matrícula B-237758. I per Transports Cunillé construïren una caixa de fusta per transports generals que carrossà un camió Sava amb matrícula B-239924. També carrossaren un camió Robur Garant que tenia la matrícula B-135XXX, de la casa Giralt i Companyia, amb una caixa de fusta.  

L'Ebro B45 de Lanfil SA de Sabadell:

furgo2

L'any 1961 també fou d'un gran rendiment. Per Fabril Comadran SA construïren una caixa per un camió Commer: 

furgo1

I per un camió Sava de l'empresa tèxtil Salvó i Cia construïren una caixa pel transport de tints i acabats. 

L'any 1962 el senyor Vicenç Carbó els hi encarregà una caixa de fusta per transportar peix i marisc, la qual fou muntada en un camionet Peugeot amb matrícula BI-16937. Aquell mateix any carrossaren un Pegaso 1060 de l'empresa de materials de construcció Casablancas: li construïren una caixa. I pel senyor Pere Romeu reconstruïren un cotxe amb matrícula B-41653.

El camionet Peugeot del senyor Carbó:

Furgons 5

El 1963 produïren una caixa de fusta per un Land Rover de Transports F. Corbalan que disposava de la matrícula B-278398. Per un Ebro B45 de Transports Cunillé, que tenia la matrícula B-276166, construïren una caixa de fusta per transports generals. Per un altre Ebro B45 de l'empresa Soler Torrella construïren una caixa de planxa pel transport de producte tèxtil; llur matrícula era B-229974. I per un altre Ebro B45 de l'empresa de filatures de Sabadell Joan Prats i Aymerich construïren una caixa tancada de planxa per transportar productes tèxtils:

furgo10

L'any 1964 Carrosseries Caba construí les següents carrosseries: en un xassís d'un Citroen Rosalia matriculat els anys 1930, que disposava de la matrícula B-50837, construïren per encàrrec del senyor Ramon Torreguitart que distribuïa l'anís El Ciervo, una cabina ornamentada d'una gran bellesa més la caixa botellera. El cérvol que coronava la caixa també era de planxa:

furgo 6

Per l'empresa sabadellenca de tints i aprests Enric Casanovas i Argelaguet SA construïren una caixa metàl·lica tancada per carrossar un Ebro B45:

Furgons 3

També produïren tres caixes més; l'una de fusta per transports generals per carrossar un camió Avia amb matrícula B-253729 que pertanyia al senyor F. Corbalan, un transportista de Sabadell; una caixa metàl·lica tancada fou muntada damunt d'un camió Avia de l'empresa Soler Torrella que tenia la matrícula B-272989. I una caixa metàl·lica per un Ebro B45 de l'empresa Estruch Textil SA de Sabadell:

furgo12

El 1964, un any d'una gran càrrega de treball, també construïren quatre carrosseries més. Una caixa botellera per un camió Ebro de la casa Cura que distribuïa les gasoses Pulcra. Per la Tintoreria Castelló de Sabadell, una caixa metàl·lica tancada damunt d'un camió Sava amb matrícula B-306152. Per un camió Ebro amb matrícula B-300811 de Tallers Alfaro de Santa Perpètua de Moguda una caixa de fusta pel transport de maquinària. I per Figuerola, Alsina i Gubern, una empresa de tints, una caixa metàl·lica per carrossar un camió Ebro amb matrícula B-314510.

El camió Sava de Tintoreria Castelló amb la seva caixa metàl·lica tancada d'una gran bellesa i refinament: 

Furgons 11

L'any 1965 construïren per un camió Sava de l'empresa de tints i aprests Enrique Casanovas i Argelaguet SA una caixa metàl·lica tancada. Per un furgó Mercedes Benz de la tintoreria Vilaró amb matrícula B-356372 fabricaren una caixa metàl·lica:

Furgons 9

Furgons 8

Aquell any també executaren la caixa metàl·lica per un camió Sava de l'empresa tèxtil Pedro Raventós SA de Sabadell, que tintava les peces tèxtils, i una caixa de fusta per un camió Avia de Transports F. Corbalan, amb la matrícula B-459306 i que feia transports generals.

Continuarà.