Us presentem un recull de la publicitat de la revista Serra d'Or de finals dels anys 1960 i principis del 1970, uns anys en què la dictadura del general Franco era una nosa per la modernització del país i la seva integració a la Comunitat Econòmica Europea i a l'OTAN, adhesions que solament es van poder fer efectives dins del règim democràtic. Es continuava la repressió a la llengua i cultura catalana, una de les obsessions de la dictadura, amb la prohibició de l'ensenyament de la llengua pròpia del país i la publicació de diaris d'informació general. Sort n'hi havia de les publicacions de revistes per part dels bisbats i d'ordes religiosos.
Portada de la Serra d'Or del setembre de 1968, dedicat al mercat del Born de Barcelona, el subsòl del qual acull el testimoni de la destrucció causada per les tropes borbòniques castellanes i franceses a la ciutat de Barcelona en la Guerra de Successió:
Portada de la Serra d'Or del setembre de 1968, dedicat al mercat del Born de Barcelona, el subsòl del qual acull el testimoni de la destrucció causada per les tropes borbòniques castellanes i franceses a la ciutat de Barcelona en la Guerra de Successió:
Edicions 62, que s'havia consolidat com la gran editorial de llibres en català, també traduïa llibres estrangers d'èxit al català per atendre els lectors delerosos de conèixer les novetats editorials foranes. És una mostra el llançament del llibre El salari de la por de Georges Arnaud, obra que es va portar al cinema:
La cura i atencions als animals de companyia tenia una importància creixent. Idasa, el representant valencià del menjar per gossos Chuchi anunciava els seus productes a Serra d'Or:
Els costums de la societat de consum s'implantaven poc a poc a Catalunya. La publicitat del rellotge Festina n'era una manifesació clara:
Encedors Flaminaire, de Paris, molt en voga aquells anys. L'anunci certament que és molt d'aquells anys:
Railite, laminat plàstic decoratiu, molt popular aquells anys per fusters i pels afeccionats al bricolatge casolà d'entreteniment:
Tallers Rocabert, de l'Hospitalet del Llobregat, feia publicitat d'algunes de les instal·lacions realitzades per encàrrec de les principals industries catalanes i espanyoles: Fertiberia SA, Seat SA, Catalana de Gas SA, Asland SA, Aliada Química SA, Cepsa SA, Aismalibar SA, Ebro Química SA i Fecsa:
Banca Catalana, una entitat amb una voluntat decidida de fer país, donava suport a les empreses catalanes exportadores, un fenonem, el de l'exportació, cada cop més important dins de l'economia productiva del país:
Serra d'Or publicà articles sobre el País Valencià: les ciutat, la llengua, l'economia, les transformacions que experimentava molt ràpidament. Els articles, signats per escriptors i periodistes de reconegut prestigi per la qualitat i densitat de la seva obra intel·lectual, com és el cas d'en Joan Fuster, eren il·lustrats amb fotografies. La primera és el casc urbà de València des de les portes dels Serrans:
, Un Pegaso Z-207 Barajas i una furgoneta Sava als afores d'una ciutat valenciana:
Un camió Barreiros de Transports Messeguer retratat dins del nucli urbà de Castelló, una ciutat que presenta un urbanisme deplorable, dens, caòtic i malgirbat:
El proper i últim article dedicat a la publicitat de la revista Serra d'Or abordarà els primers anys 1970.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada