Els estudiants de les escoles de Barcelona que cursaven els darrers cursos de l'Educació General Bàsica visitaven la gran planta embotelladora que Cobega SA tenia a la rambla Guipúscoa del barri de la Verneda de Barcelona que ocupava un solar de trenta mil metres quadrats. La primera activitat de la visita era l'exposició sobre la invenció de la beguda i la història de la seva expansió arreu del món. Després de la visita a les instal·lacions de la planta embotelladora, s'oferia un tast de begudes i la participació en un concurs de redacció sobre l'experiència de la visita a la fàbrica.
En els esdeveniments esportius de tota mena que es celebraven arreu de Catalunya sempre hi havia publicitat de la Coca Cola acompanyada de furgonetes de Cobega SA que repartien begudes als participants. Vulgues no vulgues s'associava la beguda a la pràctica de l'esport i la nota positiva que aquesta activitat té. Avui dia aquesta relació entre la Coca Cola i les activitats esportives encara perdura. I no sembla pas que s'hagi d'extingir.
Aquestes activitats desplegades per Cobega SA fou una hàbil i intel·ligent campanya de publicitat sostinguda en el temps perquè la Coca Cola penetrés en un mercat que tenia begudes consolidades i reconegudes per la tradició i la fidelitat dels consumidors. Captaren l'interès del jovent cap a aquest producte. Les noves manifestacions de lleure de la gent jove sorgides en els anys 1960 -com el ball a les boîtes- i que es mantenen avui dia també afavoriren la difusió i implantació de la Coca Cola.
Paral·lelament, Cobega SA participava en actes lúdics i festius de tota mena. Els vehicles històrics de la companyia participaven en trobades, exposicions i ral·lis de cotxes clàssics. Un dels vehicles més antics és aquest camionet retratat pel senyor Busquets en una trobada de cotxes d'època que es celebrà a Girona en els anys 1970:
Una furgoneta Renault 4 de l'aigua tònica Finley, marca representada també per Cobega SA, participant en una sortida de cotxes clàssics que tingué lloc l'any 1976:
El camionet de la Coca Coca, pintat de groc, color identificatiu de la marca fa molts anys, exposat en una trobada de cotxes clàssics de Ribes de Freser l'any 1985. També s'hi exposaren dos cotxes Pegaso:
El camionet groc retratat en ocasió d'una trobada de cotxes antics de l'any 1987:
Cobega SA conserva alguns dels vehicles que han integrat la seva flota des de temps reculats. Dos camions de l'any de la picor:
Una furgoneta Seat 1400 B comercial matriculada en la segona meitat dels anys 1950:
Tres camions Ebro, un B45, un C550 i un M125, el primer pintat de color groc i els altres dos en una combinació de blanc i vermell, amb els repartidors amb la vestimenta de l'època:
Els vehicles -cotxes, furgonetes i camions- que Cobega SA tenia assignada a la planta de Sarrià de Ter també participaven en la festa de Sant Cristòfol que culmina amb la benedicció del vehicle pel mossèn. Distints vehicles de la casa Cobega SA retratats pel senyor Jordi Busquets en la festa de Sant Cristòfol dels anys 1987, 1988, 1990, 1992 i 1993:
Tant de bo que la implicació que Cobega SA ha manifestat en activitats festives, lúdiques i socials de tota mena també s'estengui a l'etiquetatge dels productes que comercialitza, singularment la Coca Cola, en català. Una manifestació de respecte i educació envers els consumidors catalans d'aquest producte nord-americà present arreu del món.
D'esquerra a dreta, els senyors Pere Liu, Jordi Busquets, Joan Brugués (dret) i Martirià Brugada retratats al restaurant Can Selvatà, l'antic Hostal d'en March, a Cornellà de Terri:
Agraïm al senyor Jordi Busquets les fotografies de la planta de Cobega SA de Sarrià de Ter (Gironès) i de llurs vehicles amb què hem recuperat imatges ben familiars per a molts gironins.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada