Cap a l'any 1955, en Miquel Verdaguer, veí de Mieres, un poble de la comarca de La Garrotxa, metge i gran propietari rural de finques de boscos de pins i alzines ubicades a la serra de Finestres comprà un camionet Unimog per destinar-lo als treballs forestals. Atesa llur condició de gran propietari rural explotava directament les seves finques forestals a la serra de Finestres. En aquells anys l'extracció de la fusta i la producció de carbó vegetal procurava uns grans rendiments econòmics. Disposava d'una colla de treballadors que treballaven a bosc desemboscant i produint carbó vegetal, el qual, era transportat i baixat de les muntanyes en muls amb sàrries.
L'Unimog transportava el carbó vegetal produït a les carboneres de la serra de Finestres fins a Mieres. Allà era carregat en camions que marxaven cap a la ciutat de Barcelona, on aquest producte registrava una gran demanda. Els camins de les finques del senyor Verdaguer foren eixamplats perquè l'Unimog hi podés circular; també s'obriren nous camins per accedir a les carboneres i boscos que s'explotaven.
Amb la davallada de l'activitat forestal que es produí d'ençà dels anys 1960 per la pèrdua de rendiment econòmic de la fusta i el carbó, cessà l'explotació dels boscos que el senyor Verdaguer tenia a la serra de Finestres. El senyor Verdaguer tancà el vehicle a la seva casa de Mieres.
Arran de la mort del senyor Verdaguer, els seus hereus vengueren l'Unimog a en Joan Pujol, un pagès de Sant Miquel de Campmajor que l'usava per traginar els sacs de pinso des dels establiments de Banyoles, on es proveïa, fins a la seva granja. Aquest vehicle, malgrat que fou comprat cap a l'any 1955, el senyor Pujol el matriculà l'any 1968, requisit indispensable per circular per les carreteres i vies públiques.
A finals dels anys 1980 una gelada del motor provocà el trencament del bloc per una biela. El senyor Pujol guardà l'Unimog avariat uns anys fins que l'any 1992 el comprà el seu actual propietari, el senyor Joan Vilà, titular d'un taller mecànic a Banyoles.
D'ençà de l'any 1992 fins l'any 2005, quan el senyor Vilà es jubilà, desmuntà sencer l'Unimog. Li netejà i pintà el bastidor, li féu motor, es repararen els dos eixos i se li feren els frens. L'any 2005, un cop jubilat, li donà l'impuls final a la restauració amb la renovació completa del sistema elèctric, la reparació i pintat de la cabina i la caixa de fusta; els pneumàtics també foren canviats.
Acabada la restauració completa i exhaustiva, l'Unimog passà la Inspecció Tècnica de Vehicles. També es practicà la canvi de titular del vehicle. Aquests anys el senyor Vilà ha gaudit del vehicle pels camins i boscos de les comarques del Pla de l'Estany, el Gironès i la Garrotxa.
El senyor Vilà pujant un marge d'un camí amb l'Unimog:
Bonica imatge de l'Unimog enmig d'un marge:
El passat dia 19 d'agost el Sr Vilà ens convidà a conèixer el seu Unimog que guarda en un taller mecànic de Banyoles:
Els senyors Joan Mercader i Xavier Pujol drets, i el senyor Vilà al volant del vehicle:
Restauració pulcríssima de l'Unimog executada pel senyor Vilà al Taller Unió, concessionari oficial Mercedes Benz a Banyoles:
Els senyors Joan Vilà i Pere Liu al costat de l'Unimog:
Interior del vehicle, de concepció militar, espartà i funcional:
El motor de l'Unimog:
Escut de l'Unimog:
Façana del Taller Unió de Banyoles on fou restaurat i es guarda l'Unimog:
El grup que ens aplegarem el passat dia 19 d'agost al taller Unió de Banyoles per gaudir de l'Unimog. De dreta a esquerra: en Xavier Pujol, en Joan Vilà, en Joan Brugués, en Joan Mercader i en Pere Liu:
De dreta a esquerra, en Joan Vilà, en Joan Brugués, en Pere Liu, en Xavier Pujol i en Joan Mercader:
De dreta a esquerra, en Pere Liu, en Xavier Pujol i en Joan Mercader:
Aquest Unimog, que en coneixem la seva història, és una de les unitats més ben restaurades que hi ha a Catalunya. Agraïm al senyor Vilà l'exposició de la seva història i ens congratulem de l'excel·lent restauració que ha portat a cap. Desconeixíem que al país, des de temps tan reculats -cap a la meitat dels anys 1950-, hi haguessin Unimogs.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada