diumenge, 29 de gener del 2012

Exposició dels camions Hispano Suiza i Pegaso amb cabina avançada organitzada per l'AEHA al centre cívic de la Sagrera de Barcelona (I).

Del 19 d’octubre al 3 de novembre de 2011 va celebrar-se una exposició fotogràfica al Centre Cívic de La Sagrera, de Barcelona, organitzada per l’Associació d’Estudis Històrics de l’Automoció (AEHA) que rememorava la importància tecnològica que va tenir, des de l'any 1942 fins el 1955, l’aplicació de cabines avançades als camions Pegaso 125, coneguts popularment com a “Mofletes”.

Aquests camions, amb volant a la dreta i una mecànica basada en l’antic Hispano-Suiza 66, van fabricar-se amb motors de benzina i dièsel de 125 CV i 140 CV, respectivament. La construcció dels camions Hispano Suiza i Pegaso, a la fàbrica del barri de la Sagrera de Barcelona, va constituir un exemple de superació i d’enginy de la tradició industrial catalana en uns anys molt difícils, amb escassetat de mitjans, eines, màquines i matèries primeres.

Aquesta exposició va ser organitzada per l'Associació d'Estudis Històrics de l'Automoció (AEHA) al centre cívic de la Sagrera, el barri que va acollir durant molts anys la fàbrica de la Hispano Suiza on es fabricaven els autos, camions i autocars. Després de la guerra, amb la nacionalització de l'empresa, van sortir-ne els primers camions Pegaso projectats per l'enginyer Wifredo Ricart.

Logotip de l'ASSOCIACIÓ D'ESTUDIS HISTÒRICS DE L'AUTOMOCIÓ, amb les identificacions de la cigonya, que representa la Hispano Suiza, i el cavall encerclat, que identifica els vehicles Pegaso:

IMG_1816

IMG_1817

L'ASSOCIACIÓ D'ESTUDIS HISTÒRICS DE L'AUTOMOCIÓ és una entitat sense ànim de lucre, fundada l'any 2002, per antics treballadors de la Hispano Suiza i Pegaso, l'objectiu de la qual és conservar la cultura industrial d'ambdues empreses, incloent-hi material i documentació de tota mena.

Organitzen trobades, conferències i exposicions per fer conèixer el que han representat aquestes dues empreses, els vehicles que han fabricat, llur història i les vicissituds que han patit des de la seva fundació fins a llur desaparició. Aquesta associació col·labora amb la Generalitat de Catalunya per assolir els seus objectius.

IMG_1818

Setmanalment, els integrants de l'ASSOCIACIÓ D'ESTUDIS HISTÒRICS DE L'AUTOMOCIÓ es reuneixen els dilluns, exclosos els festius, al centre cívic de la Sagrera, ubicat al carrer Martí i Molins núm. 29, 2n pis.

IMG_1819

L'exposició organitzada per l'ASSOCIACIÓ D'ESTUDIS HISTÒRICS DE L'AUTOMOCIÓ contenia nombroses fotografies dels camions i autocars fabricats primer per la Hispano Suiza i posteriorment per Pegaso, tot just acabada la guerra civil, el 1 d'abril del 1939. Aquestes fotografies recuperen una part important de la història de l'automoció de Catalunya.

Any 1939. Tot just acabada la Guerra civil, els pocs camions de mercaderies pendents de construir a la fàbrica de la Hispano Suiza, de Barcelona, empresa que havia estat col·lectivitzada, era l'Hispano Suiza 65 4T 4G, conegut amb el motiu de "guerra". Era un model de cabina atraçada amb el motor cobert per un capó davanter. Havia de destinar-se a l'exèrcit de l'aire per a la reconstrucció dels aeroports malmesos:

IMG_1823

Any 1941. Camió Hispano Suiza 69, l'antecedent del qual era un model de l'any 1932, amb una capacitat de càrrega útil de de 6.500 quilos. Aquest vehicle fotografiat a la fàbrica de La Sagrera de Barcelona, equipava un gasogen i se li havia instal·lat un canó HS 404. Estava destinat al servei de l'empresa:

IMG_1820

L'any 1940 el govern espanyol va dictar un Decret per a la regulació de la indústria de l'automoció a Espanya. Aquest Decret va convocar un concurs per la fabricació de 1.000 vehicles pesants amb una capacitat de càrrega útil de 7.000 quilos.

La direcció tècnica de la Hispano Suiza va presentar-se al concurs amb un projecte de camió de nou disseny i concepció, amb noves característiques tècniques: la cabina avançada. Els avantatges de la cabina avançada eren notables i evidents: la millora de la visió del conductor i un millor aprofitament del bastidor amb major capacitat de càrrega.

Les aplicacions i millores del projecte presentat per la Hispano Suiza, basat en un camió amb cabina avançada, van permetre-li de guanyar el concurs convocat pel govern espanyol davant d'altres fabricants estrangers. Cal dir que fins a principis dels anys 1950 no apareixeran a Europa els primers camions amb cabina avançada, com el Bussing i el Daf 50.

Any 1942. Disseny del primer prototip de camió Hispano Suiza amb cabina avançada, HS tipus 66G. D'immediat van començar les proves per carretera. Llur disseny molt modern aviat va resultar familiar, agradable i ben acollit per als transportistes, ens uns anys de greus dificultats per disposar de camions, nous o usats.

IMG_1838

Característiques tècniques del camió Hispano Suiza 66G:
- motor: 6 cilindres en línia de benzina.
- potència màxima: 110 cv.
- consum màxim: 45l/100 km.
- càrrega útil: 7.000 quilos.
- Pes del camió: 5.300 quilos.
- Velocitat màxima: 60 km/h.

Any 1942. Projecte del camió Hispano Suiza 66G equipat amb un dipòsit de 8.000 litres destinat al transport de benzina:

IMG_1829

Projecte de la versió del camió HS 66G amb una cisterna de 6.000 litres de capacitat per al transport d'aigua:

IMG_1830

Versió furgó del camió HS 66G amb un volum de 17 metres cúbics:

IMG_1831

Any 1945. Dues imatges del catàleg editat per la HISPANO SUIZA del camió 66G i de llur versió autobús, el 66GA, totes dues amb cabina avançada:

IMG_1840

IMG_1841

Any 1947. Publicitat d'ENASA del camió HS66G, durant el període de transició d'Hispano Suiza a Pegaso, sent conegut simplement com a Hispano 66G:

IMG_1855

Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada