divendres, 14 de novembre del 2014

Presentació dels nous camions de l'Ajuntament de Barcelona per la recollida de la brossa el 2 d'abril de 1964.

La plaça de Sant Jaume de Barcelona, que acull el Palau de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, dos edificis que estan davant per davant, i que fou testimoni de fets transcendentals en la història de Catalunya i d'Espanya en el segle XX com la proclamació de la República Catalana el 14 d'abril de 1931 a càrrec d'en Francesc Macià, els Fets del 6 d'octubre de 1934 que el general Domènec Batet resolgué eficaçment, preludi de la Guerra Civil, o la mítica frase "Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí" que el president Tarradellas pronuncià des del balcó del palau de la Generalitat de Catalunya tot just arribat de l'exili, tingué lloc la presentació el dia 2 d'abril de 1964 dels nous camions adquirits per l'Ajuntament de Barcelona per la recollida de la brossa.

Una renglera de camions disposada en files fou estacionat davant de l'Ajuntament de Barcelona per la presentació oficial dels nous vehicles adquirits per l'Ajuntament per atendre eficaçment el servei de neteja de la ciutat, la població de la qual creixia vertiginosament per l'arribada de gent procedent majorment del sud d'Espanya a la recerca d'un futur millor per ells i els seus fills. Eren camions Sava fabricats a Valladolid, Pegaso Comet que havien sortit de la fàbrica de Barajas, a Madrid, i Ebros B45 produïts per Motor Ibérica SA a l'avinguda Icària de Barcelona:



Una curiositat interessant de la fotografia, en la nostra opinió, és el carro de recollida de la brossa tirat per un cavall captat al fons de la imatge i que enfilava parsimoniosament el carrer del Bisbe. Els camions que l'Ajuntament de Barcelona exposà la primavera de 1962 a la plaça de Sant Jaume davant de la indiferència de la població, més preocupada en treballar i guanyar-se les garrofes, substituïen els vells carros de recollida de les deixalles. Amb l'augment demogràfic de Barcelona i les ciutats veïnes era insostenible cobrir el servei de recollida de residus, que afectava la higiene i salut dels barcelonins i passavolants, amb uns carros devastats i decrèpits.

L'ocupació de Barcelona per l'exèrcit feixista del general Franco el 26 de gener de 1939 i la seva victòria en la Guerra Civil Espanyola causà l'extinció de la Generalitat de Catalunya, una institució fundada l'any 1359. Des del 1939 el Palau de la Generalitat de Catalunya acollí la Diputació de Barcelona. El 29 de setembre de 1977, o sigui, un any abans de la promulgació de la Constitució Espanyola el desembre de 1978, es restablí provisionalment la Generalitat de Catalunya. 

Els anys 1960 Barcelona recuperava la normalitat després d'una postguerra que es dilatà més de vint anys. L'exclusió d'Espanya del programa d'ajuts del Pla Marshall tingué greus conseqüències en les activitats ordinàries de la vida quotidiana dels espanyols, catalans inclosos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada