Avui hem fet via cap a Alcarràs. Des de Ripoll, és un viatge que dura dues hores. A quarts de deu hem arribat a la nau on la família Herguido hi tanca els seus camions clàssics ben restaurats. Allà ens hem trobat amb en Claudi i l’Eduard Herguido i un automòbil de la Policia Local d’Alcarràs. Ha comparegut per acompanyar -el terme escortar sembla excessiu- els dos camions de ca l'Herguido que han participat en l’exposició sobre la història dels transportistes del municipi en el període comprès entre l'any 1950 i 1980, la qual ha tingut lloc a l’ermita de Montagut, un dels pobles que formen part de l’extens terme municipal d’Alcarràs.
L’ermita de Montagut, atapeïda de cotxes aparcats al seu voltant, no tenia pas pèrdua. El Barreiros Super Azor i el Berliet eren just al seu davant, a mode de pòrtic de l’exposició que ha tingut lloc en aquest espai. Unes quantes motocicletes i automòbils clàssics, com el Peugeot 203 matriculat l'any 1959 de l’amic Gonzalo Latorre Ratés, també s’hi ha acostat.
Els dos camions de Transports Herguido al davant de l'ermita de Montagut:
Els dos camions de Transports Herguido al davant de l'ermita de Montagut:
A les onze del matí ha començat puntualment l’acte d’inauguració de l’exposició que recull la biografia dels transportistes d’Alcarràs, un treball de recuperació de la memòria històrica centrada en el món del transport a la qual els senyors Claudi i Eduard Herguido, amb el suport de la seva germana Rosa, hi han treballat amb gran dedicació més d’un any. El resultat d’aquest treball els senyors Herguido han tingut l’amabilitat i generositat de compartir-lo i difondre'l en aquest espai, en uns articles publicats el mes de gener d’enguany.
També s’hi ha aplegat a l’ermita de Montagut, a més de molts veïns i familiars dels transportistes als quals l’exposició els hi retut un sentit i merescut homenatge, nombrosos afeccionats a l’automoció del pla de Lleida i alguns transportistes de pobles veïns. Hi havia un gran interès en conèixer el contingut de l’exposició.
L’acte ha començat amb unes paraules d’en Claudi Herguido exposant la restauració d’un camió Barreiros Super Azor que fou d’un transportista de Saidí com a homenatge a la figura del seu pare, en Mariano Herguido Abardia. I la possibilitat de difondre la biografia del seu pare en un bloc dedicat a la història del transport a Catalunya, per exprés desig seu i del seu germà Eduard també havia de comprendre la resta de transportistes del poble, coetanis del senyor Herguido i ensems amics de la família.
La recerca de la informació i fotografies per fer el treball els hi causà a la família Herguido moments de gran emotivitat en recordar la vídua i els fills la figura del marit/pare desaparegut. Aquesta emotivitat també estigué ben present en el moment què l’Alcalde d’Alcarràs, el senyor Miquel Serra i Gòdia, lliurà a les famílies dels transportistes que eren presents a l’acte un petit obsequi commemoratiu de l’esdeveniment.
El senyor Serrà exposà que Alcarràs, un dels municipis principals del Segrià amb dotze mil hectàrees dedicades bàsicament al conreu de cereals i productes hortofructícoles, disposava de nombrosos transportistes que treballaven en el transport dels productes produïts als camps, els bestiar de la granges i el farratge. I que l'agricultura, la ramaderia i el transport ha estat -i és- un dels motors principals de l'economia del poble durant molts anys i font de riquesa i prosperitat.
En Claudi Heguido, en la seva intervenció, recordà la figura del seu pare i dels companys de professió del poble. També les dificultats de l'ofici i els esforços i privacions que la compra d'un camió suposava per una família, si hom compara llur cost amb el valia aleshores una casa o una finca. I la regidora de Patrimoni, la Sra. Noèlia Díaz Charles, manifestà el suport prestat per l’Ajuntament per recuperar la memòria dels transportistes del poble, activitat coordinada per la regidoria de cultura i que comptà amb la col·laboració de la Sra. Rosa Herguido, funcionària adscrita a aquest departament.
Acte de lliurament de l'obsequi als transportistes i llurs familiars que han assistit a la inauguració de l'exposició:
Una part del públic assistent:
Acabats els parlaments, s’ha inaugurat l’exposició. L’Ajuntament d’Alcarràs, a través de la regidoria de cultura, s’ha escarrassat de valent per fer una exposició de gran categoria. Uns plafons de grans dimensions contenia fotografies dels transportistes d’Alcarràs, llurs vehicles i la seva biografia personal. A dins del recinte no hi cabia una agulla. Al defora, en uns tendals que protegien de la calor tòrrida que a l'estiu ho abrusa tot, era servit un complet aperitiu i begudes fresques.
Alguns dels plafons de l'exposició:
Tendals on s'ha servit un complert aperitiu acompanyat de begudes ben fresques i tonificants:
Aquest esdeveniment ha sigut una bona ocasió per saludar els amics de Ponent com en Carles Tomàs, en Raül Codina, en Josep Maria Sisó, i conèixer uns quants transportistes, com el senyor Teixidó de Seròs, que ha assistit acompanyat d’en Jordi Ibars. També d’en Ricard Palomas, que recordava la il·lusió que de petit sentia quan son pare, que era transportista, el duia a Mequinensa, un poble ple de camions aparcats en els seus carrers que treballaven en les vuit mines de carbó amb què aleshores comptava el municipi. O els transportistes de La Granja d’Escarp, a l’altre cantó del riu Ebre, com en José Borbon, que treballaven també en el transport de carbó procedent de les mines. I també el record d’alguns dels camions singulars que hi hagué en aquells pobles, com un Berliet i un Hino. Sort n’hi havia que en Gonzalo Latorre, autèntica memòria viva dels transportistes i camions del pla de Lleida els rememorava i en feia l’inventari. I també hem tingut l’ocasió de conèixer al senyor Antoni Pomés acompanyat de la seva senyora, grans afeccionats i col·leccionistes de cotxes clàssics, els quals estan treballant en la gran trobada de vehicles clàssics que tindrà lloc a La Panadella la primavera del proper any. O el senyor Fèlix Ricart, de Torres de Segre, que coneix bé la història del seu poble i el pes que el transport ha tingut. I del Club de Vehicles Històrics de Lleida, tots ells posseïdors de vehicles clàssics, el senyor l'Humbert Ros, de l'autoescola Ilerda, en Miquel Pera, l'Alfredo Camps i en Francesc Clotet.
Assistents a l'exposició de la història dels transportistes d'Alcarràs:
La Rosa enfilada al camió Sava Berliet dels seus germans Claudi i Eduard:
La Rosa i en Claudi Herguido Fo, el senyor Miquel Serra Gòdia, alcalde de l'Ajuntament d'Alcarràs, la senyora Noèlia Díaz Charles, regidora de Patrimoni, l'Eduard Herguido Fo i un representant d'aquest bloc que ha col·laborat en la redacció de la biografia dels transportistes d'Alcarràs:
A dos quarts de dues del migdia, amb la mateixa puntualitat
que ha començat l’acte, s’ha clos l’exposició. Els dos camions clàssics
conduïts per l’Eduard i en Claudi Herguido han fet via cap al garatge d’Alcarràs.
Volem agrair a l’Ajuntament la iniciativa en organitzar una exposició sobre els transportistes d’Alcarràs, una matèria que com més va més interès suscita i que és la primera d’aquesta mena que té lloc a Catalunya. Alguns assistents a la inauguració, veïns de pobles propers ubicats al Baix Segre, han manifestat el seu interès per secundar aquesta iniciativa i recuperar els transportistes locals que hi hagué, la major part dels quals, malauradament, ja desapareguts. També cal agrair les fotografies de l'esdeveniment facilitades pels senyors Antoni Pomés i Tosquella, president del Club de Vehicles Històrics de Lleida, i la Montse del Val Coma.
Volem agrair a l’Ajuntament la iniciativa en organitzar una exposició sobre els transportistes d’Alcarràs, una matèria que com més va més interès suscita i que és la primera d’aquesta mena que té lloc a Catalunya. Alguns assistents a la inauguració, veïns de pobles propers ubicats al Baix Segre, han manifestat el seu interès per secundar aquesta iniciativa i recuperar els transportistes locals que hi hagué, la major part dels quals, malauradament, ja desapareguts. També cal agrair les fotografies de l'esdeveniment facilitades pels senyors Antoni Pomés i Tosquella, president del Club de Vehicles Històrics de Lleida, i la Montse del Val Coma.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada