L'activitat d'en Joaquim Trayter era l'explotació de les terreres per al subministrament d'argila als forns moruns que cremaven feixina per coure la ceràmica i la terrissa. Aquests forns de propietat familiar i escampats arreu del país produïen material de construcció -totxos i maons- i terrissa -oles, cassoles i càntirs-. Poblacions com La Bisbal d'Empordà, Breda i Boldú conserven molta anomenada en la producció de terrissa.
La crisi generalitzada que van patir les bòbiles, a finals dels anys 1970 i la primera meitat dels anys 1980, va provocar el tancament de molts forns. Davant d'aquest atzucac, la família Trayter va haver d'ampliar la gamma de nous productes de més valor afegit. Van començar a produir pastes ceràmiques per la indústria alimentària, molt exigent atès que exporta una gran part de la producció, i matèries primeres, òxids, engalbes i esmalts. També cobreixen el manteniment de forns, torns i cabines.
Entrada de la nau més antiga de l'empresa Argiles Colades SA al polígon industrial Rissec Sud, de Corçà:
Maquinària instal·lada dins d'aquesta nau:
Nova nau a tocar de l'anterior nau amb una moderna maquinària que permet una gran producció plenament compatible amb el medi ambient.
Un Pegaso 1095 amb bolquet de l'empresa Argiles Trayter donat de baixa del servei i que és un vehicle interessant per ser preservat per qualsevol afeccionat:
Una retroexcavadora International:
Un Iveco de l'empresa de transports i materials de construcció Esteve Pelegrí, de Breda, carregat de sacs d'argila pels forns ceràmics i de terrissa de Breda, de renom, que produeixen ceràmica tradicional i artística:
El senyor Joan Brugués i el senyor Ricard Trayter davant de la porta de la nau més antiga de l'empresa, la construcció de la qual és recollida en l'anterior article:
Aquest espai vol agrair a la família Trayter l'amabilitat amb què van acollir-nos a casa seva i el material fotogràfic cedit per publicar la història d'aquesta empresa familiar de reconegut prestigi en el sector de la ceràmica i la terrissa. Agraïment extensiu al senyor Miquel Patinyo que va gestionar aquesta visita.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada